Naslovna Info Kupci mjerkaju ranjenike

Kupci mjerkaju ranjenike

Banjaluka – Iako je do početka tradicionalnog svinjokolja ostalo još nekoliko sedmica, kupci na stočnim pijacama širom RS već mjerkaju ranjenike, čija cijena se kreće oko 3,50 maraka po kilogramu, piše “Glas Srpske”.

Suvo meso, slanina i čvarci samo su dio onoga čime će se “naoružati” mnogi domaćini za predstojeću zimu, a da bi napravili te tradicionalne specijalitete već sada za svinju od 200 kilograma moraju da izdvoje oko 700 maraka.

Prodavci kažu da će cijene skakati, pa onda i ne čudi što su kupci pohrlili na pijace kako bi pazarili jeftinije.

– Dok prvi mraz ne zabijeli, rano je i očekivati veću potražnju tovljenih svinja. Ljudi nam prilaze, pitaju za kilažu ranjenika i cijenu, a samo rijetki kupuju – kazao je Rade Trninić iz Nove Topole koga smo zatekli na stočnoj pijaci u Banjaluci.

Odmah do njega Nedeljko Rašić iz Laktaša prodaje prasad.

– Počela je sezona slava pa je i prodaja nešto bolja. Cijena je ista kao i za velike svinje, 3,50 maraka po kilogramu, a tolika je bila i lani u ovo vrijeme – rekao je Rašić.

Ističe da će oko 20. novembra, kada svinjokolj počne, cijena sigurno dostići i pet maraka po kilogramu.

I prodavci na stočnoj pijaci u Gradišci nisu mijenjali cijene u odnosu na lani, a i prodaja se polako budi.

– Za tovljenika koji je težak 150 kilograma potrebno je izdvojiti oko 525 maraka – priča prodavac Ljubiša Barać.

I prodavci u Srpcu ne kriju da se očekuje blagi rast cijena pred svinjokolj. U fočanskim mesnicama kažu da kupci već poručuju meso za svinjokolj.

Prodavci u Doboju kažu da je cijena tovljenika između 2,50 i tri KM po kilogramu žive vage. I mnogi Prijedorčani su počeli sa poslovima oko pripreme mesa za sušenje. Iz veterinarske ambulante pozivaju građane da obavezno obave kontrolu mesa na trihinelu, a koja po uzorku košta 10 maraka.

Zanimljivo je da su u prijedorskim mesnicama veoma traženi čvarci, pa trgovci tvrde da imaju podužu listu narudžbi po kojoj se na čvarke čeka i po dvadesetak dana. Iako je prodaja već počela, farmeri u RS strahuju da će i ove godine nakon svinjokolja na tržištu ostati previše svinja. Predsjednik Udruženja uzgajivača svinja u RS Mišo Maljčić kaže da farmerima najveći problem predstavlja uvoz.

– Velika je nestašica, mnogi neće ni sušiti meso, a i lani je bilo viška više od 6.000 svinja. Bojim se da će i ova godina biti ista – kazao je Maljčić.

Trihineloza

Doktor veterinarskih nauka Ratko Mijatović u Veterinarskoj stanici u Banjaluci ističe da je trihineloza parazitska bolest koja najčešće napada svinje, a konzumirajući zaraženo meso mogu da se zaraze i ljudi.

– Tokom svinjokolja prošle godine u Banjaluci je registrovan jedan slučaj trihineloze prilikom pregleda mesa – rekao je dr Mijatović. Ističe da je pregled mesa obavezan, te da je cijena osam maraka po uzorku.

CIJENE (u KM po kilogramu žive vage)

Grad         tovljenici    prasad

Banjaluka   3,50        3,50

Prijedor    3,50        4

Gradiška   3,50        3,20

Srbac      3,50        3,80

Foča       3,50 – 3,80      3,50

Doboj      2,50 – 3        3

Izvor: Glas Srpske