Naslovna Kultura KULTURNI CENTAR NAGRADIO POBJEDNIKE KONKURSA „GRADIŠKO PROLJEĆE“ I NAJUSPJEŠNIJE UČENIKE SA PODRUČJA...

KULTURNI CENTAR NAGRADIO POBJEDNIKE KONKURSA „GRADIŠKO PROLJEĆE“ I NAJUSPJEŠNIJE UČENIKE SA PODRUČJA OPŠTINE GRADIŠKA

GRADIŠKA – Povodom završetka festivala „Gradiško proljeće“ i proglašenja pobjednika istoimenog literarnog konkursa za učenike osnovnih i srednjih škola opštine Gradiška , sinoć je u Kulturnom centru održana svečana manifestacija „Aplauz molim“ .

Tom prilikom, direktor Kulturnog centra Gradiška, Željko Blagojević uručio je nagrade i priznanja pobjednicima i učesnicima literarnog konkursa i vukovcima opštine Gradiška.

Kulturni centar već drugu godinu za redom organizuje svečanu manifestaciju „Aplauz molim“,kao krunu već tradicionalnog Festivala poezije „Gradiško proljeće“.

Festival poezije “Gradiško proljeće” je veliki projekat Kulturnog centra Gradiška ,u okviru kog je pokrenuta Škola kreativnog pisanja i Literarni konkurs za učenike osnovnih i srednjih škola, LJetni salon knjiga izdavača iz Republike Srpske i završna manifestacija „Aplauz molim“, a ove godine u potupnosti je podržan od strane Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

Simbolično, 21. marta na Svjetski dan poezije i Dan osoba sa Dunovim sindromom , Kulturni centar raspisao je Konkurs za najbolji literarni rad za učenika osnovnih i srednjih škola opštine Gradiška pod nazivom „Gradiško proljeće“,koji je trajao do 8.juna. Na konkurs su stigla 123 literarna rada.

Stručni žiri u sastavu : Rado Dimitrijević , književnik, Mirjana Vukota nastavnik srpskog jezika i književnosti i mladi pjesnik Srđan Pucar imao je težak zadatak pri odabiru najboljih radova .

Pored izbora najboljih radova , stručni žiri je izvršio selekciju pristiglih poetski i proznih tekstova, koji su objavljeni u zajedničkoj zbirci pod nazivom „Prvi koraci“ u izdanju Kulturnog centra Gradiška.

Ovom prilikom, predsjednik stručnog žirija,ugledni gradiški književnik Rado Dimitrijević predstavio je Zbirku literarnih radova „Prvi koraci“ i čestitao svima učesnicima konkursa,a posebno nagrađenim učenicima, ističući da je konkurencija bila jaka, jer su radovi bili izuzetno kvalitetni.

Nakon predstavljanja zbirke , direktor Kulturnog centra Željko Blagojević u društvu članova žirija uručio je bogate nagrade i diplome pobjednicima konkursa „Gradiško proljeće“.
U kategoriji poezije, prvu nagradu svojila je Tanja Sarajlić, druga nagrada pripala je Kristini Milutin, a treća Pavlu Vujčiću, dok su u kategoriji proze nagrađene Mia Ilijev i Stela Pezerović.

Bogate novčane nagrade za pobjednike obezbijedila je Kompanija „Sladojević“,generalni sponzor svih programskih sadržaja Kulturnog centra Gradiška.

Blagojević je čestitao pobjednicima ovogodišnjeg literarnog konkursa, autorima čiji su radovi objavljeni u zbirci „Prvi koraci“, ali i svim ostalim učesnicima uz želju da i dalje pišu ,budu srećni i uspješni.

Najbolje od najboljih, gradiške vukovce ,Blagojević je nagradio godišnjim propusnicama za sve programske sadržaje Kulturnog centra i sa po jednim primjerkom knjige „Prvi koraci“, a knjige su uručene i svim predškolskim i školskim ustanova ,te JU „Narodna biblioteka“ Gradiška.

Ovo prilikom, Blagojević je istakao da je u sklopu literarnog konkursa „Gradiško proljeće “, ove godine po prvi put ,Kulturni centar pokrenuo je „Školu kreativnog pisanja“ u Gradišci, za sve ljubitelje lijepe pisane riječi, koju vodi Rado Dimitrijević Učo, te čestitao polaznicima uručivši im takođe,po primjerak zbirke „Prvi koraci“.

U sklopu manifestacije „ Aplauz molim“ upriličen prigodan obrazovno-zabavni program u kojem su nastupili učenici gradiške Gimnazije , Tehničke škole, Plesni studio „Dens step“ i Plesni klub „Ritam“.

Specijalni gost bio je veliki prijatelj Kulturnog centra legendarni Bora Čorba, koji je takođe uputio čestitke pobjednicima konkursa „Gradiško proljeće“ ali i organizatorima istog ,nakon čega je govorio poeziju i pjevao neke od svojih najvećih hitova, čime je brojnu publiku podigao na noge.

Svečanoj manifestacija „Aplauz molim „ prethodilo je otvaranje Malog ljetnog salon knjige izdavača iz Republike Srpske, gdje su između ostali svoja izdanja predstavile izdavače kuće: „Art print“, „Besjeda“ i Književna zajednica „Vaso Pelagić“.

Mali ljetni salon knjige U Gradišci biće otvoren do 29.juna.

Kc Gradiška