Naslovna Info Gradiška Kulinarski susret u Gašnici kod Gradiške: Prijateljstvo iskovali pored ribljeg i lovačkog...

Kulinarski susret u Gašnici kod Gradiške: Prijateljstvo iskovali pored ribljeg i lovačkog kotlića (FOTO)

GRADIŠKA – Majstori ribljeg kotlića iz Gašnice kod Gradiške ugostili su prijatelje iz Ribnika, vrhunske kulinare sa kojima su se upoznali prije nekoliko godina, na „Kotlićijadi“ u Miskoj Glavi kod Prijedora. Ovo je uzvratna posjeta jer su Gašničani u proljeće boravili u Ribniku.

Naše prijateljstvo nastalo je spontano, pored kulinarskog kotlića, na takmičenju gdje smo, i jedni i drugi pokazali svoje kuvarske vještine. Tada smo, prvo bili rivali a nakon takmičenja istinski prijatelji – kazao je za Srpskainfo Dragan Kukavica iz Gašnice koji je, sa sinom Milanom, suprugom Nadom, komšijama i prijateljima, organizovao druženje pored Save, u jedinstvenom prirodnom ambijentu.

Zajedno sa njim, kao dokazani majstori za fiš-paprikaš, specijalitet kojim su ostvarili više pobjeda na takmičenjima, bili su Željko Radić, Goran i Dragica Ljepojević, Zoran i Ceca Gigović, Drago Bjelajac, Dalibor Grgić, Darko Pureta, Dalibor Pureta, Milan i Mišo Srdić.

I kod nas u Driniću postoji tradicija pripremanja kotlića, ispričao nam je Milenko Kecman, koju je, u novije vrijeme utemeljio pokojni Mišo Lukić. U Gašnicu su donijeli jagnje, a domaćini ispekli prase, kako bi obogatili zajednički ručak, u drvenoj kućici koju su na savskoj obali izgradili Dragan i Milan Kukavica. Oni su svojim gostima pokazali i preparirane vrste savske ribe.

– Mi pripremamo lovački kotlić, u tome se takmičimo i sazivamo ekipe iz drugih krajeva, Prijedora, Banjaluke, Ribnika… Ta manifestacija kod nas se održava na pravoslavni praznik Duhove, gdj se okuplja, u prosjeku petnaestak ekipa. 

Tokom godine idemo u uzvratne posjete – ispričao nam je Milenko Kecmam, hvaleći domaćine u Gašnici koji su ih, sredinom augusta, veoma srdačno dočekali.

U ekipi iz Drinića u Gašnici su, osim Milenka Kecmana bili Dušan Kecman, Ilija Vučković, Drago Kovačević, Nedeljko Kecman, Robert Lovričić, Vladimir Kovačević i Vojislav Banjac.

-Veoma lijepo nam je ovdje. Dočekani smo srdačno, kao najbliža rodbina. Upoznali smo dobre ljude, vrijedne domaćine, ovdje sve odiše pitominom – kazao je Drago Kovačević, načelnik Drinića.

On kaže da ovakvim susretima takođe promovišu svoju sredinu, ukazuju na prirodne ljepote, turističke mogućnosti te pronose lijepu sliku Drinića, male opštine okružene planinskim vijencima, zdarvom životnom sredinom i jedinstvenom ambijentom.

Kosci

Među mnogim turističkim manifestacijama u Driniću je i tradicionalno takmičenje u kosidbi. Ove godine, na opšte iznenađenje, pored mnogih drinićkih šampiona u kosidbi, pobijedio je Slovenac Oskar Makari. Milenko Kecman i za to ima objašnjenje.

FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RINGIER

– Naš najbolji kosac, pobjednik na svim takmičenjima u državi i regionu, od Kupresa i Petrovca do Rajca u Srbiji, Mirko Kecman Mito, nastupio je u revijalnom programu. On je u Sloveniji, za sekundu izgubio takmičeći se sa motornom kosačicom. Ona tjera otkos od metar a naš Mito od tri metra – ispričao je Milenko Kecman, na znatiželjna pitanja domaćina o čuvenoj kosidbi i šampionima iz Drinića. 

Izvor: Srpska info / Milan Pilipović