Naslovna Info Gradiška Kukuruzna zlatica pustoši njive u okolini Gradiške

Kukuruzna zlatica pustoši njive u okolini Gradiške

GRADIŠKA – Stotine hektara kukuruza u gradiškoj opštini zahvatila je kukuruzna zlatica, zbog čega su poljoprivrednici u panici, rečeno je “EuroBlicu” u opštinskom Odseku za poljoprivredu.

Na imanju Dušana Svjetlice u Bistrici štete su ogromne. Kukuruzna zlatica gotovo je uništila 120 dunuma ovog žita u pojasu pored Save.

 – U početku kukuruz je dobro napredovao, posle četiri ili pet pera je požuteo, a potom polegao. Zlatica je uništila koren, zbog čega stabljike padaju – kaže Svjetlica.

On je, zajedno sa ostalim poljoprivrednicima iz Bistrice, Gašnice, Vrbaške, Orahove i drugih gradiških sela alarmirao opštinske i republičke službe za poljoprivredu.

Dušan Svjetlica

– Kukuruzna zlatica mi je do sada bila nepoznata, uopšte je ovde nije bilo. Međutim, sada je to uzelo maha i nezaustavljivo se širi. Sve moje njive ugrozio je ovaj insekt – panično priča Dušan Svjetlica koji je za setvu kukuruza potrošio 12.000 KM.

Očekivao je rod od sedam vagona ali je izvesno da od toga neće biti ništa. Ovaj poljoprivrednik kaže da iste probleme imaju Miloš Golub, Boro Agić te druge komšije u Bistrici.

Milutin Misimović, šef opštinskog Odelenja za poljoprivredu, naglašava da se na nekoliko lokaliteta u gradiškoj opštini pojavila kukuruzna zlatica.

– Ovde je kukuruzom zasejano 10.000 hektara, što jasno govori kolike razmere štete su moguće, ukoliko se ovaj insekt proširi. Veliki deo već je zahvaćen zlaticom. Osim direktne štete, to može dovesti do nestašice stočne hrane – naglasio je Misimović.

Uočeno je da se zlatica pojavila najčešće na njivama gde se više godina uzastopno uzgaja kukuruz.

– Zbog toga savetujemo da se takva praksa menja jer efikasnog načina suzbijanja ovog insekta praktično nema – smatra Misimović.

Milutin MisimovićPodseća da je to veoma kompleksan problem koji je na ovom području registrovan pre nekoliko godina. Misimović preporučuje da se kukuruz pre poleganja iskoristi za silažu, kako bi se štete umanjile.

Štete u poljoprivredi

Tokom poslednjih nekoliko godina štete u poljoprivredi gradiške opštine su višemilionske. Uzrokovali su ih poplave, suša, grad, vetar, sneg, mraz…

Ukupan iznos premašio je 19.000.000 KM, naglašavaju u gradiškoj opštini.

Zlatica primećena 1992. godine

Prvi nalaz

kukuruzne zlatice u Evropi zabeležene su 1992. godine.

Kukuruzna zlatica prezimljuje kao jaje u tlu na dubini 10 do 30 cm. Glavne štete uzrokuju ishranom na korenu, a potom se šire prema plodovima i kukuruznoj svili, pojašnjavaju stručnjaci pripisujući ovu pojavu klimatskim promenama.

Blic Milan Pilipović