Naslovna Info Gradiška Kuća Lijevča i Potkozarja prezentovala voćne rakije Kozarski biser i Sibisku aroniju...

Kuća Lijevča i Potkozarja prezentovala voćne rakije Kozarski biser i Sibisku aroniju – PPG Gvozdenac (VIDEO)

GRADIŠKA – Dvanaest godina upornog rada Slavko Gvozdenac penzioner iz Cimirota, sela na obroncima Kozare, postao je veliki poznavalac i proizvođač organske hrane. Po povratku iz Njemačke u rodnom selu je preuredio naslijeđeno imanje i na najbolji način iskoristio blagodeti podneblja, kvalitetne ekološke uslove koji se susreću na Kozari.

Zajedno sa suprugom Dragicom Slavko je počeo sa proizvodnjom aronije. Od ove zanimljive voćke izvukao je sve mogućnosti, načinio je veliku paletu proizvoda. Eksperimentisao je i došao do vrhunskih rezultata.

„Nisam ni pomišljao na komercijalnu proizvodnju. Želio sam samo da se hranimo zdravo. Počeo sam sa aronijom i vrlo brzo  se orijentisao i na domaću jabuku i pčelinje proizvode. Za tri-četiri godine sam stvorio višak proizvoda. Trebalo mi je tržište. Legalizovao sam sve proizvode, ispitao kvalitet u Institutu za zaštitu zdravlja RS i ponudio ih tržnim centrima“, kaže Gvozdenac.

Ubrzo oko sebe okupio istomišljenike

Bez namjere da stečeno znanje i iskustvo zadrži za sebe Slavko je  sa grupom mladih istomišljenika osnovao  Udruženje proizvođača zdrave hrane. Ni jedna manifestacija na kojoj se izlaže zdrava hrana ne može proći bez njegovih proizvoda.

„Promocije , poput ove koju petkom organizuje ‘Kuća Lijevča i Potkozarja’ su dragocijene. Mi na ovaj način izbijamo u javnost, pronalazimo nove potrošače, širimo tržište. Smatram da bi gradske vlasti trebale preuzeti inicijativu da se ova proizvodnja omasovi. U našem udruženju ima mladih stručnjaka koji su magistrirali proizvodnju zdrave hrane, iskoristimo to“,rekao je Slavko Gvozdenac.

Prezadovoljna je i Maja Subotić, stručni saradnik za turističke,informativne i opšte poslove u Turističkoj organizaciji Gradiška.

„Prezadovoljni smo našim izlagačima, reakcijama građana i ambijentom oko ‘Kuće Lijevče i Potkozarja’. Očekujemo značajniji iskorak izlaskom iz zime, ovo je idealno mjesto za promociju proizvođača injihovih proizvoda ne samo iz Gradiške, već i iz susjednih opština, Srpca, Laktaša, Kozarske Dubice“, rekla je Maja Subotić.

Gradske vlasti u Gradišci prepoznale su  ideju koju im je ponudio Slavko Gvozdenac. Osim manifestacija koje se odvijaju i u otežanim uslovima zbog pandemije, proizvodnja zdrave hrane je podržana i kroz budžet, a Razvojna agencija ‘RAGA’  spremna je da pomogne raznim projektima. Po svemu sudeći Gradiška će vrlo brzo postati jasno markirana na mapi evropskih proizvođačima organske hrane.

Autor: Boško Grgić

Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Instagram i Youtube i preuzmite besplatnu Android aplikaciju Moja Gradiška“.