Naslovna Info Krompir nikad jeftiniji

Krompir nikad jeftiniji

BANjALUKA – Velika proizvodnja i smanjena potrošnja uticali su na cijenu krompira, koja u Republici Srpskoj nikad nije bila niža, pa se kilogram ove namirnice može kupiti i za tridesetak feninga.

Skladišta i magacini su puni, dok kupaca na veliko nema ni za lijeka, zbog čega su sve oči, kako kažu povrtari, uprte u dodatnu pomoć Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, jer će krompir uskoro da proklija i propadne. Vlasnik “Agromonta” iz Rogatice Novak Motika istakao je da su se u posljednje dvije godine proizvodnjom krompira počeli baviti i oni koji nikad nisu ni sanjali da će to raditi.

– Tržište je pretrpano krompirom. S druge strane, restorani čas rade, čas ne rade, svadbi gotovo da nema  i slično. Svi su oni u velikim količinama trošili tu namirnicu – kazao je Motika.

Dodao je da su zahvaljujući prošlogodišnjim mjerama nadležnog ministarstva viškovi mnogo manji, nego što je to moglo da bude.

– Pitanje je da li ćemo uspjeti sve viškove krompira prodati, iako je cijena ove godine za oko 20 odsto manja u odnosu na prethodne. Na primjer ja za prodaju imam još oko 200 tona starog krompira, a cijena je za sada pola marke po kilogramu – rekao je Motika.

Jedan od problema je, istakao je on, i nelojalna konkurencija, koja krompir prodaje i pored puta, na pijaci i drugim sličnim mjestima, i to za 0,30 KM.

Kad je u pitanju sjemenska proizvodnja, Motika je naglasio da poljoprivrednici  isključivo opstaju zahvaljujući podršci Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Prema riječima predsjednika Udruženja povrtara RS Branka Mastala, u skladištima je ostalo 6.000 tona starog krompira, dok je 1.000 tona ostalo u zemlji.

– Sumnjam da će bilo šta biti prodato od tih 6.000 tona krompira što je ostalo u trapovima, dok onaj iz zemlje niko ne planira ni da vadi, to su već svi otpisali – kazao je Mastalo i dodao da su zakazale i firme koje su dobile podsticaje za otkup povrća, između ostalog, krompira.

Ovo udruženje je, istakao je Mastalo, zatražilo pomoć nadležnih, jer krompir u skladištima može ostati još samo ovaj mjesec, u protivnom će morati da završe na deponiji.

Načelnik odjeljenja za biljnu proizvodnju u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Saša Lalić istakao je da je prošla godina bila specifična po mnogo čemu pa je tako i u proizvodnji krompira.

– S obzirom na situaciju smatrali smo da je poljoprivreda jedna od osnovnih djelatnosti zbog čega je ovo ministarstvo uložilo ogromne napore, kako ništa ne bi falilo – rekao je Lalić.

Dodao je da su iz toga razloga lani podijelili oko 9.000 sjetvenih paketa, za šta je izdvojeno oko dva miliona KM.

– Tokom ljeta smo shvatili da ćemo imati ogromnih tržišnih viškova, zbog čega smo krenuli u interventni otkup povrća. S obzirom na to da tržišnih viškova ima još, nastojaćemo da pronađemo način da i to dođe do kupaca, kao i ono što bude proizvedeno ove godine – kazao je Lalić.

Potrošači

Banjalučanka Stana Smoljanović ostala je iznenađena kada je, kaže, u jednom marketu naišla na vreću kvalitetnog krompira za dvije marke. 

– Nisam oklijevala, odmah sam kupila dvije vreće krompira, jer se ne sjećam da sam ikad našila na jeftiniji. Da imam gdje držati, bez razmišljanja bih kupila još krompira, jer to je prejeftino – kazala je Smoljanovićeva.

Izvor: Glas Srpske / Danijela Bajić

Pratite nas i na društvenim mrežama FacebookInstagram i Youtube i preuzmite besplatnu Android aplikaciju Moja Gradiška“.