Naslovna Info Kreditom pokrivaju BUDŽETSKI MINUS u Srpcu

Kreditom pokrivaju BUDŽETSKI MINUS u Srpcu

SRBAC – Skupština opštine Srbac usvojila je odluku o kratkoročnom kreditnom zaduženju u iznosu od 350.000 KM.

Ovaj novac koristiće za privremeno finansiranje deficita proizašlog iz gotovinskog toka i otplatu mjesečnih rata po sporazumima i reprogramima. To je konstatovano na nedavnoj sjednici lokalnog parlamenta, prilikom obrazloženja odluke o kreditu.

– Suočeni smo s posljedicama pandemije virusa korona zbog čega je došlo do pada prihoda i naplate svih vrsta naknada. Ostvareni prihodi su za polovinu manji u odnosu na dvomjesečni plan. Po osnovu indirektnih poreza prihodi su manji za 350.000 KM. Kredit nam je garancija funkcionisanja lokalne uprave i redovne isplate plata, socijalnih i drugih davanja – rekao je Vladimir Gužvić, načelnik opštinskog Odjeljenja za finansije.

Rok otplate je 12 mjeseci. Inače, budžet opštine Srbac za prošlu godinu značajno je stabilizovan, uz povećanu naplatu prihoda i naknada te redovnu otplatu obaveza, konstatovano je na sjednici SO prilikom rasprave o prošlogodišnjem finansijskom izvještaju.

Gužvić je rekao da su ukupno ostvarena budžetska sredstva iznosila 8,35 miliona KM ili 103 odsto u odnosu na godišnji plan, a budžetska potrošnja 8,07 miliona KM ili 99 odsto od plana, tako da višak budžetskih sredstava nad potrošnjom iznosi 279.232 KM.

– U prošloj godini umanjili smo dugoročne obaveze za oko dva miliona KM. Sve kredite i reprograme redovno izmirujemo i za to godišnje izdvajamo oko 1,1 milion KM – rekao je Gužvić.

Ipak, epidemija virusa korona u ovoj godini uzrokovao je poteškoće u finasiranju, te zaustavio povoljne poslovne trendove iz prošle godine.