Naslovna Info Gradiška Kredit za kvalitetnije snabdevanje strujom u Gradišci

Kredit za kvalitetnije snabdevanje strujom u Gradišci

GRADIŠKA – Sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj od 7.500.000 KM biće rešeni višegodišnji problem lošeg snabdevanja strujom u većem delu opštine Gradiška.

Na učestale kvarove, posebno tokom zimskog perioda ukazalo je nekoliko odbornika u Skupštini opštine. Oni naglašavaju da prekidi na elektro-mreži uzrokuju velike štete.

Goran Bijelić, Radislav Dončić, Boban Mandić, Mirjana Dakić, Branislav Mrakić, Zvjezdan Panić i drugi odbornici ukazuju na neophodnost hitne rekonstrukcije i osavremenjavanja elektro-mreže na celom opštinskom području.

Situacija je najteža u podgradačkom kraju, selima ispod Prosare te u većem delu Potkozarja.

(Odbornici SNSD-a Bojan Vujanović i Zvjezdan Panić)

U Radnoj jedinici „Elektrodistribucija” u Gradiški tokom prošle godine, navedeno je u izveštaju ovog javnog preduzeća dostavljenom Skupštini opštine, registrovano je 3.560 kvarova. Najčešći su na dalekovodima u Jablanici, Jurkovici, Topoli, Lamincima, Laktašima, Gigu, Podgradcima, Kočićevom, Gašnici, Gradiški i Ciglani.

(Odbornici Ujedinjene Srpske Mirjana Dakić, Dušan Kočić, Stanislav Kozminčuk i DNS-a Saša Lazić)

Kvarovi na mreža niskog napona najviše puta evidentirani su u selima Mičije, Kozari, Miljevićima,  Grbavcima, Petrovom Selu, Jurkovici,  Jablanici, Seferovcima, Miloševem Brdu…

Značajnija rekonstrukcija elektro-mreže započela je pre dvadesetak godina donatorskim sredstava USAID-a u iznosu od 1.300.000 KM, podsetili su električari u svom izveštaju. Sve do sada, izostali su veći projekti bez obzira što su davno utvrđeni planovi rekonstrukcije i modernizacije.

U RJ „Elektrodistribucija” u ovu godinu ulaze sa mnogo više optimizma od prethodnih godina, jer su višemilionska kreditna sredstva izvesna, a početak radova uslediće do kraja marta.

(Rukovodilac RJ “Elektrodistribucije” Gradiška Zoran Kuzmanović)

– Najveći problem koje primarno moramo rešavati su na mreži niskog napona. Kreditom Evropske banke za obnovu i razvoj rešićemo ključne deonice te dugoročno obezbediti uredno i kvalitetno snabdevanje strujom. Polovina kreditnih sredstava biće utrošena za rekonstrukciju 200 kilometara mreže srednjeg napona te ugradnju 7.600 brojila na izmeštene lokacije – naglašava Zoran Kuzmanović, direktor RJ „Elektrodistribucija”.

On navodi i druge poslove predviđene istim projektom. To su rekonstrukcija niskonaponske mreže koja gravitira ka više od stotinu trafo-područja, potpuna rekonstrukcija 200 kilometara dalekovoda te izgradnja trafo-stanica u Kruškiku, Cimirotima, Čatrnji i Seferovcima. Navodi da je u toku 2018. godine planirano postavljanje 20 kilovoltnog voda od Nove Topole do Agro-industrijske.

– Planirano je i poboljšanje elektro-mreže u naseljima Bok Jankovac, Kozincima, Mačkovcu, Žeravici, Lipovači, Obradovcu, Limanu, Kruškiku, Čatrnji i Liskovcu – kaže on. Navodi da su rekonstrukcijom elektro-energetskih kapaciteta niskog napona obuhvaćena i naselja Brestovčina, Čatrnja, Cerovljani, Seferovci, Trebovljani, Žeravica. Više od 400.000 KM utrošiće, pored ostalog, za dalekovod u Jablanici jer na tu potrebu ukazuju u ovom mestu.

Naplata struje

Tokom 2017. godine za električnu energiju naplaćeno je više od 21 milion KM. Zabeležen je veoma visok, gotovo stopostotni procenat naplate ovog vida energije. Time je omogućeno i ulaganje u izgradnju deset te rekonstrukciju dvadeset elektro-energetskih objekata za šta je plaćeno više od 700.000 KM.

Blic, foto: Moja Gradiška