Naslovna Info Gradiška KOZARSKA RAKIJA POKORILA RUSIJU: Mašinac i notar spojili tradiciju i nauku

KOZARSKA RAKIJA POKORILA RUSIJU: Mašinac i notar spojili tradiciju i nauku

GRADIŠKA – Na Međunarodnom sajmu hrane i pića u Moskvi Branko Mijatović iz Sjeverovaca kod Kozarske Dubice i Stevo Baštinac iz Rogolja kod Gradiške dobili su po zlatnu i srebrnu medalju za rakiju.

Za ovu dvojicu malih proizvođača ovjenčanih medaljama i na drugim sajmovima u regionu i svijetu, to je veliko i važno priznanje.

Branko Mijatović, vlasnik preduzeća “MBB Delta” i proizvođač voćne rakije “Kozarski biser”, kaže da uspjeh u Moskvi, na Sajmu hrane i pića, za njega predstavlja važno priznanje, koje ga podstiče da nastavi istim poslovnim putem. Zlatna medalja dodijeljena je za travaricu, a srebrna za dunjevaču.

– Za mene je nastup u Rusiji veoma važan i interesantan, jer je bilo stotine izlagača iz cijelog svijeta, najviše Rusa koji proizvode votku. Naprimjer, takođe su za mene novost jerrmenski konjaci, koji su kvalitetom u svjetskom vrhu – kaže Mijatović, koji se ovom proizvodnjom bavi od 2007, mada je mašinstvo njegovo osnovno zanimanje.

Branko Mijatović

Posjeduje 10 hektara voćnjaka jabuke, kruške i šljive u Jablanici i Sjeverovcima, a godišnje proizvodi 10.000 litara dunjevače, jabukovače, šljivovice, viljamovke i dvije vrste travarice sa sastojkom od 21 kozarske trave.

Višestruki šampion najvećih svjetskih takmičenja, među kojima tri puta pobjednik Novosadskog sajma i dobitnik zlatnih, srebrnih i bronzanih medalja na sajmu pića u Londonu, naglašava da je problem plasmana stalno izražen.

– Pokušavamo prodati rakiju u inostranstvu, jer smatram da ona tamo ima mjesta. Uostalom, to potvrđuju nagrade na sajmovima i drugim takmičenjima. Međutim, izvoz rakije za male proizvođače ide veoma teško i u skromnim količinama, jer mnoge razvijene zemlje štite svoje tržište. Izuzetak je Luksemburg, gdje smo prošle godine izvezli manju količinu – kaže Mijatović naglasivši da je domaće tržište, gdje plasira najveći dio proizvodnje, sasvim nezaštićeno od uvoza.

Stevo Baštinac i Branko Mijatovićš

– To su nelogičnosti protiv kojih se teško boriti. Neophodne su dozvole, koje je za mene i druge manje proizvođače teško obezbijediti. To je sizifovski posao – smatra Mijatović.

To ga, međutim, nije obeshrabrilo da, koristeći tradicionalna iskustva potkozarskog kraja, proizvodi voće i rakiju.

– Tradiciju i nauku spojili smo u jedno i pokazali da su to vrijednosti kojim se možemo ponositi. Uslovi proizvodnje voća, dovoljno sunčanih dana, dobra klima i adekvatno zemljište na kozarskim padinama su idealni – uvjerava Brane Mijatović, porijeklom iz dubičkog sela Sjeverovci, od detinjstva veliki zaljubljenik u voćarstvo.

Stevo Baštinac iz Rogolja, koji je na Sajmu u Moskvi takođe dobio Zlatnu i Srebrnu medalju, doskorašnji sudija, advokat i notar, počeo je zajedno sa sinom Mladenom, advokatom u Banjaluci, proizvoditi rakiju iz ljubavi i znatiželje.

Stevo i Mladen Baštinac

– Odrastao sam u domaćinstvu gdje se uvijek pekla rakija, slušao mnoge priče uz rakijski kazan i to sjećanje me podstaklo da se oprobam u ovom poslu – prisjeća se Baštinac.

On je, u čast nagrada u Moskvi, okupio prijatelje na porodičnom imanju, da uz rakiju i tradicionalnu hranu obilježi uspjeh. Govorio je o svojim počecima.– Prvo sam odlučio da proizvedem stotinak litara za porodične potrebe i za prijatelje, za miloštu. Poslije je sve krenulo ambicioznije, povećavali smo proizvodnju i kupili kazan, buradi, uredili podrum i pozvali prijatelje koji u tome već imaju iskustva, među kojima je i Brane Mijatović, da nam pomognu, da nas usmjere u dobrom pravcu – objasnio je Baštinac put koji ga je doveo do rakije “Sofija”, osvajača najsjajnijih sajamskih odličja u Moskvi.

Baštinac je nagrađen zlatnom medaljom za viljamovku, a srebrnom za šljivovicu. Na zidovima u njegovom podrumu uokvirene su i diplome, te izložene medalje sa drugih evropskih i svjetskih sajmova.

– Naš osnovni cilj je pokazati da mi ovdje imamo potencijala, da možemo proizvesti kvalitetno voće i rakiju, koja treba da bude naš brend, kako se to kaže modernim riječnikom. Žalosno je da mi svoje ponižavamo, ne cijenimo dovoljno, a tuđe, sumnjivog kvaliteta, promovišemo i prihvatamo kao primarno – naglašava Stevo Baštinac kojeg u poslu i stavovima slijedi sin Mladen.

On potencira porodičnu tradiciju, koja je primarna.

– Na temeljima ovdašnjeg iskustva primjenili smo nauku. Rezultat potvrđuju nagrade, što je za nas veoma stimulativno. Količine naše proizvodnje nisu velike jer je to za nas prvenstveno ljubav – rekao nam je Mladen Baštinac.

Kao i Branko Miljatović, ukazuje na problematičan plasman i zloupotrebe na tržištu.

– Nama, malim proizvođačima potrebna je pomoć Ministarstva poljoprivrede i drugih institucija Republike Srpske da bismo se udruženi, mogli boriti za izvoz – poručuju Mijatović i Baštinci.

Zloupotrebe ugostitelja

Brane Miljatović i Stevo Baštinac kažu da su se više puta uvjerili u zloupotrebe ugostitelja, koji njihovu ambalažu koriste za rakiju sumnjivog kvaliteta.

– Od nas kupuju male količine, a kada ih potroše, u flaše sipaju “seosku brlju” i prodaju kao da je reprezentativna, ovjenčana svjetskim medaljama – kaže Stevo Baštinac.