Naslovna Info Kozarčani u Beogradu: Na zajedničkom putu očuvanja tradicije i kulture

Kozarčani u Beogradu: Na zajedničkom putu očuvanja tradicije i kulture

GRADIŠKA – Tradicionalni susret Kozarčana u Beogradu okupio je sinoć u Domu vojske Srbije brojne poštovaoce kozaračke epopeje, predstavnike gradova Banjaluke, Novog Sada, dijaspore, opštpina Kozarska Dubica i Novog Grada.

Udruženje Kozarčana okuplja ljude koji afirmišu i čuvaju svoju tradiciju i kulturu i koji rade na tome da zajedno sa Republikom Srpskom i dijasporom jačaju jedinstvo srpskog naroda – rekao je stručni saradnik za regionalnu saradnju u Kabinetu gradonačelnika Banjaluke Nebojša Drinić.

Kozarčani u Beogradu su, kako je istakao, blago srpskog naroda gdje god da žive, a obaveza svih nas je da njegujemo srpski jezik i pismo, koji su čuvari srpskog nacionalnog identiteta.
Na važnost okupljanja Kozarčana u prijestonici Srbije ukazao je i šef Predstavništva Republike Srpske u Beogradu, Mlađen Cicović.

– Susreti Kozarčana su značajni i za Republiku Srpsku i Srbiju, koje i na ovaj način jačaju kulturne i duhovne veze promovišući bogatu srpsku baštinu i temeljne vrijednosti našeg naroda. Dobro je da su to prepoznali predstavnici gradova i opština iz Republike Srpske i Srbije – rekao je Cicović.

Predstavnik dijaspore, Miša Ćirić, smatra da bi ovakvih događaja trebalo biti i više, jer sjećajući se Kozare i čuvajući prošlost ulažemo u budućnost.

Domaćin večeri bio je načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić, a dogodine grad domaćin biće Novi Grad.
Druženje Kozarčana i gostiju proteklo je u ugodnoj atmosferi uz tradicionalne pjesme i čuveno kozaračko kolo.

Izvor: Srpska info