Naslovna Info Gradiška Kotlićijada u Kruškiku zasjenila „Eurosong“ (FOTO/VIDEO)

Kotlićijada u Kruškiku zasjenila „Eurosong“ (FOTO/VIDEO)

GRADIŠKA – Ekipa Šumskog gazdinstva Gradiška napravila je najbolji lovački kotlić i osvojila prvo mjesto na prvoj kotlićijadi koja je održana u Kruškiku, prelijepom gradiškom naselju.

Vicešampioni su lovci iz Rogolja, a treće mjesto osvojila je ekipa „Pečenjara Janjanin“ iz potkozarskog sela Cimiroti. Preostalih 12 ekipa dobilo je zahvalnice i učestvovale su u prelijepom druženju organizovanom povodom slave hrama u Kruškiku, Svetog Vasilija Ostroškog.

– Pobjeda nam mnogo znači, a činjenica da smo u aprilu bili vicešampioni na „Zdravofestu“ potvrđuje da su šumari najbolji majstori za kotlić, pogotovo onaj od divljači. Mi imamo svoje tajne, a možda su najveće što uzimamo sve iz prirode i poštujemo prirodu – rekao je Mihajlo Malešević, kapiten gradiških šumara.

Vicešampioni su Rogoljčani. Dolaze iz Rogolja, sela poznatog po vrhunskim proizvođačima rakije i suhomesnatih proizvoda, farmerima, direktorima  i bankarima. Marko Trninić danas je bio glasnogovornik Rogoljčana.

– Mi ovdje branimo obraz sela Rogolji, naših lovaca i ribolovaca i svih čestitih domaćina. Rogolji su domaćini mnogih manifestacija, pa valja i gostovati. A kakvi smo gosti? Vidite da se muzika ne odvaja od nas. Oni sviraju, a mi plaćamo. Nije mala stvar doći iz Rogolja – rekao je Trninić.

Prije žirija novinari su probali i specijalitete iz Cimirota i zaista su zaslužili treće mjesto.

Odlična je bila i ekipa „Svi smo mi dio vas“ koju je predvodio neumorni Dragoslav Šinik, najveći humanista ovih krajeva, čovjek koji neumorno vodi brigu o bolesnoj djeci u više od pola Bosne. 

Vrhunski majstori kotlića su i braća Milivojevići koji su predstavljali Eko udruženje „Naša Jablanica“. I oni su najavili sličnu manifestaciju u prelijepom ambijentu rijeke Jablanice.

I Lovačko udruženje „Kozara“ iz Gornjih Podgradaca napravilo je vrhunski  kotlić od raznovrsne divljači. I dok su nas uvjeravali da je tajna u kozarskoj izvorskoj vodi koju sipaju u kotlić, primijetili smo da najbolje ide rakija sa Kozare.

Omladina Kruškika pokazala se da su sjajni domaćini i organizatori. Sve učesnike darovala je diplomama i prelijepo urađenim kuhinjskim daskama, a pobjednike kotlićem, roštiljom, noževima, majicama i ikonama zaštitnika Svetog Vasilija Ostroškog.

Prva kotlićijada u Kruškiku dobila je najviše ocjene, a domaćini razmišljaju kako da naredne godine omoguće više mjesta i za učesnike i za posjetioce. Neko je predložio da se manifestacija proširi i na crkveno dvorište koje je za sada od dvorišta mjesnog doma odvojeno ogradom.

– Ovo je bila samo proba, naredne godine pravimo manifestaciju jaču od sinoćnjeg „Eurosonga“ – poručili su složni mještani Kruškika. 

Za sve pojetioce Sportsko ribolovno društvo „Amur“ pripremalo je riblju čorbu.

Autor: B. Grgić / M. Vujić

Foto galerija: