Naslovna Info Gradiška Korona virus prekinuo tradiciju dugu 140 godina

Korona virus prekinuo tradiciju dugu 140 godina

GRADIŠKA – Tradicionalni, na daleko poznati gradiški vašar, koji se svake godine održava u vrijeme Male Gospojine, inače i krsne slave grada, ove godine neće biti održan.

Pandemija korona virusa  spriječila je održavanje popularnog vašara, odnosno većine aktivnosti iz jednomjesečne manifestacije ‘Gradiška jesen’.

“Zanimljivo je da se vašar, doduše u manjem obimu i sa manje radosti, održavao i tokom Otadžbinskog rata. Ove godine će izostati, izostaće i manifestacija ‘Stari zanati’ po čemu smo bili prepoznatljivi. Nadamo se da će sve naredne godine biti drugačije”, rekao je Željko Blagojević, idejni tvorac više manifestacija u toku ‘Gradiške jeseni’.

Dragana Ilić, zamjenica gradonačelnika Gradiške, rekla je da će svečani čin obilježavanja praznika Rođenja Presvete Bogorodice, slave Grada Gradiška biti obilježen kako priliči, uz osvećenje slavskog kolača i koljiva.

Kada su u pitanju tradicionalne manifestacije Ilićeva je rekla da one ove godine neće biti održane i  dodala da je ovaj put obilježavanje slave grada planirano na drugačiji način u skladu sa mjerama uzrokovanim korona virusom.

„Povodom slave grada dodijelićemo nagrade i priznanja zaslužnim građanima Gradiške koje zbog virusa korona nismo mogli realizovati u aprilu. Isto tako ćemo iskoristiti priliku da otvorimo spomen – česmu Dijani Budisavljević, Trg Čubrilovića, pojedine ulice u gradu, a početkom oktobra planiramo da otvorimo i dugo očekivanu sportsku dvoranu“, rekla je Ilićeva.

Tradicionalni  Gradiški vašar trajao je tri dana, a bio je na daleko poznat po konjičkim igrama, regionalnoj izložbi stoke, folklornim manifestacijama, viteškim igrama, promocijama književnih i filmskih ostvarenja i drugim aktivnostima. Tradicija Gradiškog vašara duga je 140 godina.

Autor: Boško Grgić