Naslovna Info Konkurs za srednjoškolce sa ciljem afirmacije mladih umjetnika (VIDEO)

Konkurs za srednjoškolce sa ciljem afirmacije mladih umjetnika (VIDEO)

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske raspisalo je konkurs iz oblasti kulture za učenike srednjih škola u Srpskoj sa ciljem afirmacije i podrške učenicima koji imaju afinitete prema umjetnosti.

Pomoćnik ministra za kulturu Republike Srpske Tanja Đaković rekla je da je tema konkursa “Zašto je kultura /meni/ važna”, te istakla da bi učenici trebalo da na zadatu temu odgovore iz svog ugla.

“Svaki oblik kreativnosti i ličnog izražavanja, te poimanja kulture i njenog značaja u društvenoj zajednici je više nego dobrodošao, jer nam je cilj i razvoj publike”, rekla je Đakovićeva na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Ona je dodala da će biti izabrani najbolji učenički radovi iz šest kategorija – likovne, primijenjene umjetnosti i dizajna, fotografije, književnosti, dramske umjetnosti, filma i muzike.

“Konkurs je nastao kao rezultat detaljne analize stanja u oblasti kulture, koja je pokazala da je potrebno razvijati publiku još od najranijeg uzrasta, kao i da je minimalan broj časova na kojima učenici imaju priliku da steknu određena znanja i vještine iz umjetnosti”, rekla je Đakovićeva.

Prema njenim riječima, problem je što učenici nemaju priliku da učestvuju u stvaranju proizvoda u oblasti kulture, nego se susretnu sa njim kada je već gotov.

“Zato smo u okviru konkursa, osim materijalnih, pripremili i iskustvene nagrade, te će nagrađeni učenici imati priliku da steknu određena praktična iskustva iz kategorija iz koje su dobili nagradu”, pojasnila je Đakovićeva.

Ona je rekla da će biti nagrađena po tri rada iz svake kategorije, navodeći primjer da će učenici koji dobiju nagradu iz likovne umjetnosti biti nagrađeni vikendom u ateljeu umjetnika Mladena Miljanovića, ili stručno vođenje kroz izložbu u Muzeju savremene umjetnosti Srpske.

Prema njenim riječima, nagrade u kategoriji dramskih umjetnosti biće prisustvovanje probama ili nastanku predstava u pozorištima, rad sa dramaturzima ili paketi ulaznica za pozorišne festivale.

“Ovo je izuzetna prilika da se učenici na drugačiji način upoznaju sa kulturom i dožive umjetnost”, poručila je Đakovićeva.

Konkurs, koji je objavljen i na internet stranici Ministartva prosvjete i kulture Republike Srpske, otvoren je do 19. februara, a nagrađeni radovi će biti poznati u martu.

Konferenciji za novinare prisustvovali su i stručni saradnik za projekte razvoja i promocije kulture Vanja Kopanja i stručni saradnik za strateško planiranje Monika Poljanić.

RTRS