Naslovna Info Gradiška Konjički klub „Arion“ prvog dana rada obradovao mališane i njihove roditelje

Konjički klub „Arion“ prvog dana rada obradovao mališane i njihove roditelje

GRADIŠKA – Konjički klub „Arion“ danas je otvorio kapije za ljubitelje konja i jahanja. Uprkos hladnom zimskom vremenu, veliki broj mališana uživao je u posmatranju konja i jahanju.

Klub je lociran na prelijepo uređenom prostoru u Bok Jankovcu, četiri kilometra nizvodno od Gradiške, neposredno pored Save.

Aleksandra Janjetović, predsjednica Konjičkog kluba „Arion“, kaže da je konjički sport veoma zdrav i da ne poznaje starosne granice među ljudima.

– Razlikujemo se od drugih klubova jer mi razvijamo terapijsko jahanje namijenjeno djeci sa poteškoćama u razvoju i naravno starijim osobama. Terapijsko jahanje je naš humanitarni rad i biće potpuno besplatno – rekla je predsjednica kluba Aleksandra Janjetović.

U klubu je svakodnevno i Nevena Gvozdenac, psiholog u Udruženju roditelja djece sa autizmom i poteškoćama u razvoju „Duga“ iz Gradiške. Istakla je da je jahanje više od sporta i da povoljno utiče na psiho-fizičko zdravlje ljudi.

– Prilikom jahanja jahači poboljšavaju tonus mišića, koordinaciju pokreta i ravnotežu. Jahanje je jedini sport gdje nam je rekvizit živo biće. Potrebna je stalna koncentracija, pažnja i budnost, što poboljšava stanje jahača. Jahanje utiče na samopouzdanje i na svijest o sebi, tako da je formiranje ovog kluba pun pogodak – rekla je Nevena Gvozdenac.

„Arion“ će osim terapijskog i rekreativnog nuditi i mogućnost takmičarskog jahanja.

Prednost ovog kluba je što se nalazi u prelijepoj prirodi, u neposrednoj blizini rijeke Save i odbrambenog nasipa, koji je postao najpopularnija trim staza u Gradišci.

U klubu se nadaju da će dobiti projekat koji podržava terapijsko, rekreativno jahanje i školu jahanja, te da će im to biti idealna prilika za omasovljenje i proširenje kapaciteta kluba.

„Arion“ trenutno ima dva konja, koja su već prvog dana obradovala mnoge mališane i njihove roditelje.

– Prvi put sam jahao, nisam se bojao i oduševljen sam. Tata mi je obećao da će me ovdje redovno dovoditi, a ja sam njemu obećao da ću biti dobar – rekao je Vasilije Vezmar, mališan iz Gradiške.

Konjički klub „Arion“ naišao je na veliku podršku ne samo u Gradišci, već i šire.

Autor: Boško Grgić / MojaSrpska.info