Naslovna Info Gradiška KOMEMORACIJA POVODOM SMRTI VELIMIRA SOMBOLCA: OPROŠTAJ OD FUDBALSKE LEGENDE

KOMEMORACIJA POVODOM SMRTI VELIMIRA SOMBOLCA: OPROŠTAJ OD FUDBALSKE LEGENDE

GRADIŠKA – U Kulturnom centru Gradiška danas je održana komemoracija povodom smrti proslavljenog fudbalera i fudbalskog radnika Velimira Velje Sombolca /78/, koji je preminuo poslije kraće i teške bolesti.

Komemoraciji su, osim porodice i prijatelja, prisustvovali predsjednik Fudbalskog saveza Republike Srpske Mile Kovačević, generalni sekretar Fudbalskog saveza Rodoljub Petković, novinar Tomo Marić, te brojni sportski radnici.

Komemoracija Velimira Sombolca foto 5
Predsjednik Fudbalskog saveza Republike Srpske Mile Kovačević rekao je da su smrću Sombolca mnogo izgubili i Savez i Gradiška.

-Sjećanje na ono što je on učinio za fudbal Republike Srpske, BiH i cijele bivše Jugoslavije govoriće u budućnosti o njemu – istakao je Kovačević.
Komemoracija Velimira Sombolca foto 4
Novinar Tomo Marić rekao je da o sportskoj veličini Sombolca govori činjenica da se njegovo ime i prezime nalazi uklesano u Rimu, Atini i Lozani, te da će u jednoj od banjalučkih ulica koja nosi naziv po olimpijskim pobjedincima uskoro biti postavljene table sa imenima svih olimpijaca, među kojima će biti i ime Velimira Sombolca.
Komemoracija Velimira Sombolca foto 2
“Kao veliki sportski i fudbalski as, Sombolac je imao i sjajne ljudske osobine. Srećan sam i ponosan što sam ga poznavao, sa njim drugovao i bio njegov prijatelj – rekao je Marić.
Komemoracija Velimira Sombolca foto 3
Marić je na komemoraciji pročitao pismo koje je povodom Sombolčeve smrti napisao proslavljeni golman Partizana i fudbalske reprezentacije Jugoslavije Milutin Šoškić.

Sombolac je sahranjen na gradskom groblju u Brestovčini.

Proslavljeni fudbaler Borca i Partizana, te član reprezentacije Jugoslavije koja je osvojila zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Rimu 1960, Velimir Sombolac, preminuo je juče u 78. godini nakon kratke i teške bolesti. Sombolac je počeo fudbalsku karijeru u mlađim kategorijama banjalučkog BSKA, a potom je igrao za Borac, beogradski Partizan, ljubljansku Olimpiju, Rijeku i Orijent, a sa reprezentacijom Jugoslavije osvojio je zlatnu medalju. Nakon završene igračke karijere posvetio se trenerskom poslu. Sve je počelo u FK Sloga iz Gornjih Podgradaca, a poslije je bio pomoćnik Borisa Marovića na klupi Borca. Brigu o Kozari iz Gradiške preuzeo je 1976. i tu je ostao tri sezone, da bi se potom posvetio radu sa mlađim kategorijama. Obavljao je veliki broj odgovornih funkcija u fudbalu i sportu, bio je selektor reprezentacije Republike Srpske i koordinator omladinskih selekcija FSRS, jedno vrijeme i pomoćnik ministra sporta Republike Srpske. Dobitnik je nagrade za životno djelo „Doktor Milan Jelić“ na manifestaciji „Dan fudbala“ koju organizuju zajedno FSRS i dnevni list Sportski Žurnal. Rođen je 27. februara 1939. u Donjoj Ljubiji kod Prijedora. Živio je i radio u Gradišci.