Naslovna Info Gradiška KOLEKCIONAR PIĆA IZ GRADIŠKE Pije kozarsku šljivovicu, hvali škotski viski

KOLEKCIONAR PIĆA IZ GRADIŠKE Pije kozarsku šljivovicu, hvali škotski viski

Ibrahim Raković zvani Baja (80) iz Gradiške u kolekciji poseduje 236 vrsta viskija iz celog sveta.

 Ovaj penzioner, koji je radni vek proveo u radionicama za održavanje brodova i teške mehanizacije u Vodoprivrednom preduzeću „Sava“, prve dve boce nabavio je 1974. godine, slaveći kupovinu novog automobila.

– Supruga Sedefa i ja tada smo putovali u Nemačku da se odmorimo, da osetimo lepotu vožnje u tada reprezentativnoj „zastavi 101“ i da vidimo Evropu. Bio je mesec maj, sve procvetalo, svuda zamirisalo proleće, a mi sretni i punog srca krenuli na daleki put – pripoveda Baja, kojem supruga Sedefa stalno po nešto dodaje u priči, dopunjava njegove slikovito opisane emocije lepog i sretnog života.

Najstarije boce viskija u kolekciji

Foto: M. Pilipović / RAS SrbijaNajstarije boce viskija u kolekciji

– Boravili smo nekoliko dana u gradu Karlsrue, tu smo imali rođake. Posle smo nastavili za Stazbur, u Francusku… Tu sam kupio prve dve boce i one su najstarije na policama. Tako je sve krenulo, a nastala je kolekcija na koju sam ponosan – priseća se ovaj ljubitelj viskija.

I u ratnim vremenima Baja nije mnogo mario za imovinu osim za ovu kolekciju. Više puta je dragocene boce pakovao u drvene sanduke, prenosio, skrivao ih, čuvao i u tome uspeo.

Ipak, otkriva da u društvu više voli popitu domaću, kozarsku rakiju koju proizvodi njegov brat Hazim nego škotski viski. Posle čašice šljivovice inspirisan je za priču o svojoj kolekciji, priznaje ovaj penzioner, zagledajući napise na bocama sa zemljama porekla, godinom proizvodnje, karakteristikama okusa i mirisa.

– To mi je najdragocenije u kući. Možda su druge stvari vrednije u novcu ali je moja ljubav prema škotskom, francuskom, američkom i drugim vrstama viskija iznad svega – objašnjava Baja svoju sklonost ka ovom piću.

Supruga Sedefa najveća Ibrahimova podrška

Foto: M. Pilipović / RAS SrbijaSupruga Sedefa najveća Ibrahimova podrška

Deo je sam kupio, ostalo su pokloni od supruge, sinova, rodbine, prijatelja… U različim prilikama, posebno porodičnim slavljima, Baja je najčešće dobijao boce viskija. Ipak, najdraži su mu od supruge Sedefe koja ga u tome podržava i pomaže.

– U početku je vodio evidencije o svakoj boci, a kasnije se u tome umorio. Ne treba mu pisanje kada sve zna, o svakoj boci umeo bi knjigu sastaviti. Ja sam mu kupila pakovanje od 4,5 litra za rođendan pre 36 godina i time se uvek hvali – priča supruga Sedefa.

Šest decenija braka

Sedefa i Ibrahim će 19. augusta obeležiti 60 godina braka. Doći će na slavlje, kažu, sinovi, komšije, rodbina, a tada će uz ostale vrste pića otvoriti i po neku bocu iz Bajine kolekcije.

BLIC