Naslovna Specijal Ljepota i zdravlje Koja je razlika između prirodne kozmetike i one na biljnoj bazi?

Koja je razlika između prirodne kozmetike i one na biljnoj bazi?

Jedna od najčešćih zabluda što se kozmetike tiče, je miješanje prirodne kozmetike i one na biljnoj bazi. Prirodna i biljna kozmetika prirodnije od klasičnih krema koje se nalaze u parfimerijama, te su ekološki prihvatljivije. Ipak, to ne znači da su nužno dobre za vašu kožu jer neki tipovi kože burnije reagiraju na čiste biljne sastojke, nego na umjetne sastojke koji se nalaze u većini krema. Zato nemojte kupovati kremu vođeni natpisima koje ste pročitali u časopisima, već se potrudite da izdvojite dovoljno vremena kako bi našli onu pravu. Isto tako, nemojte vjerovati da ste kupili “prirodnu kozmetiku” u klasičnoj parfimeriji.

Evo nekoliko osnovnih razlika između biljne i prirodne kozmetike.

Kozmetika na biljnoj bazi

Kozmetika na biljnoj bazi često se miješa s prirodnom, ali razlika je velika. Biljna kozmetika bazirana je na ekstraktima dobivenim iz biljaka, ali sadrži i umjetne sastojke i hemikalije. Proizvođači kozmetike na biljnoj bazi trude se da se u njihovim proizvoda nalazi najmanji mogući postotak parabena, hemikalija i alkohola, ali da bi uopće mogli stajati na polici i trajati po nekoliko mjeseci – proizvodi moraju sadržavati konzervanse i hemikalije. Nemojte vjerovati pričama da su ti umjetni sastojci toliko štetni da biste se od njih mogli razboljeti, jer puno više umjetnih sastojaka unesete u sebe hranom koja se nalaze na policama prodavnica.

Prirodna kozmetika

Prirodna kozmetika je upravo ono što i sam naziv govori – prirodna, što znači, bez ikakvih umjetnih dodataka. Ona ne smije stajati na policama klasičnih prodavnica, već u frižiderima i traje samo nekoliko sedmica. Osnovna ideja prirodne kozmetike je pronaći odgovor na svaki problem kože u biljkama koje imaju različita djelovanja. Premda zvuči izvrsno, ne znači i da je najbolji izbor za vašu kožu, pa je nemojte koristiti samo zbog svojih životnih uvjerenja da je “prirodno najbolje”.

Isprobajte kremu u maloj količini, koristite je nekoliko dana, a tek onda odlučite odgovara li vašoj koži. Ako dođe do crvenila i reakcija, ta krema nikako nije za vas.

Autor: (J. Be.) – See more at: http://www.avaz.ba/clanak/205643/koja-je-razlika-izmedu-prirodne-kozmetike-i-one-na-biljnoj-bazi#sthash.dwv7ips3.dpuf