Naslovna Kultura Izložbe Kistovi inspirisani netaknutom prirodom jezera u Lamincima

Kistovi inspirisani netaknutom prirodom jezera u Lamincima

Gradiška – Na jezeru u Lamincima kod Gradiške otvorena je 15. likovna kolonija, na kojoj učestvuje 11 akademskih slikara iz Republike Srpske i Srbije.

U netaknutoj prirodi, magiji koju pruža nekoliko jezera okićenih starim hrastovima i jasenjem, umjetnici će imati priliku da stvaraju najljepšadjela.

Predsjednik Udruženja likovnih umjetnika opštine Gradiška Milovan Čikić rekao je da nisu određivali uslove i likovne teme slikarima, već oni sami biraju motive i tehniku rada.

– Za ovu koloniju nema zadate teme, tako da će umjetnici u miru, tišini i čarima okruženja zaista divno stvarati, jer ih puštamo da ih inspiracija i mašta vode u stvaranje njihovih najljepših djela – rekao je Čikić te dodao da je to uglavnom ciklus koji su oni već započeli ili je riječ o njihovom likovnom istraživanju.

On je napomenuo da se od ove godine Fond likovne kolonije i sjedište Udruženja nalaze u Kulturnom centru Gradiška.

Slikar iz Banjaluke Slobodan Vidović istakao je da umjetnici mogu uživati i stvarati u ambijentu koji nudi jezero Laminci.

– Pošto je kratko vrijeme, onda mi obično napravimo neku ideju ranije i trenutno se upoznajemo, pričamo, a zatim krećemo sa radom – istakao je Vidović koji je dodao da se odlučio na jedan diptih, dva platna spojena u jednu horizontalu, pa će biti jedan rad, a koji može da funkcioniše i kao dva rada.

Slikar Mladen Stajčić iz Gradiške redovni je učesnik gradiške likovne kolonije, gdje upravo najveću inspiraciju ima među hrastovima i jasenjem.

– Veoma mi je drago što imam priliku da se sa kolegama ovdje družim i što sam učesnik, da kažem manjeg jubileja saziva i inspirisan prelijepim jezerima, upravo sam to i počeo da slikam – rekao je Stajčić.

Umjetnici kažu da su domaćini uvijek susretljivi, lijepa je i atmosfera i uvijek se stvaraju dobra djela na ovoj koloniji.

Među njima su Milan Matavulj, Milica Đerić, Tatjana Ratković, Slobodan Vidović, Renato Rakić, Mladen Stajčić, Ljubo Marković, Mile Sredojević, Ognjen Tepavčević i Milovan Čikić.

Oni će na jezeru u Lamincima boraviti do 31. avgusta.

Izložba slika sa ovogodišnje kolonije biće organizovana u okviru manifestacije “Gradiška jesen” krajem septembra u galeriji Zavičajnog muzeja u Gradišci.

Koloniju organizuje Udruženje likovnih umjetnika opštine Gradiška, uz podršku Kulturnog centra i Zavičajnog muzeja i uz pokroviteljstvo načelnika opštine.

Fundus

Čikić je napomenuo da fond gradiške likovne kolonije trenutno raspolaže sa oko 150 umjetničkih radova.

– Plan je da se zbirka kolonije do kraja godine evidentira i odredi koja se djela više neće moći ustupati, a koja će biti na raspolaganju opštini Gradiška – istakao je Čikić.

Glas Srpske