Naslovna Info Gradiška Kenan, Vedran i Daniel i njihov profesor Mladen veoma zapaženi u svijetu...

Kenan, Vedran i Daniel i njihov profesor Mladen veoma zapaženi u svijetu programiranja

GRADIŠKA – Mladen Vidović, profesor programiranja  u Tehničkoj školi u Gradišci i njegovi učenici Kenan Mahmutagić, Vedran Gvozderac i Daniel Francuz skrenuli su pažnju javnosti na sebe. Njihove sjajne aplikacije zainteresovale su mnoge na području čak tri države, BiH, Crne Gore i Srbije.

Sa aplikacijom HomeForMe učestvovali su na reginoalnom međudržavnom takmičenju na prostoru djelovanja kompanije Mtel.

-To je jedna zgodna mobilna aplikacija koja tretira namještaj i njegovo korištenje u proširenoj realnosti. Stvarni primjerci namještaja ubacuju se u virtuelni prostor, odnosno da imamo osjećaj u nekom nenamještenom stanu ili prostoriji kako bi izgledao određeni namještaj. Aplikacija je zahtjevna i tehnološki i funkcionalno, -rekao je profesor Vidović.

Vidović priznaje da se osjeća lijepo sa talentovanim učenicima, ali tu je i veliki izazov. Priznaje da njegovi učenici koriste tehnologije i znanja koja apsolutno nisu u domenu onoga što uče u redovnoj nastavi.

Kenan Mahmutagić zajedno sa drugovima Vedranom Gvozdercem i Danielom Francuzom već čini uigran tim za visoke rezultate. Učenici su trećeg razreda i visoko su podigli ljestvicu ambicija.

-Aplikaciju „HomeForMi“ ili „Dom za mene“  smo kreirali pošto smo uvidjeli veliki problem kod građana koji kupuju namještaj putem interneta, a ne mogu ga vidjeti realno u svom stanu i prostoru. Tehnologijom proširene stvarnosti smo stvorili mogućnost da se taj namještaj pogleda na ovaj način prije naručivanja. Aplikacija ima i mogućnost foruma, razmjene ideja, dopisivanja ili angažovanje radnika za kuću, -rekao je Mahmutagić.

Kenan Mahmutagić je već dobro poznat našoj javnosti. Prošle godine je zajedno sa školskim drugom kreirao aplikaciju koja je pomagala ljudima u vrijeme pandemije korona virusa, savjetodavno i relaksirajuće. Autor je i nekoliko zabavnih aplikacija , a posebnu pažnju i primjenu izazvala je njegova aplikacija za lakše učenje i društvene aktivnosti učenika.

U Tehničkoj školi, koja je najopremljenija u regionu kada su u pitanju računari, roboti i CNC učila, profesora Mladena i njegove učenike, kojima je mentor, smatraju za najbolje reprezente ove ustanove i čitavog grada.

Autor: B.Grgić