Naslovna Info Gradiška Kataklizma u Lamincima kod Gradiške

Kataklizma u Lamincima kod Gradiške

Pijavica počupala stabla, odnela krovove, uništila kuće
Za samo pet minuta, u snažnom vrtlogu vetra i kiše, u sredu oko podneva, nestalo je celo izbegličko naselje u Lamincima kod Gradiške.

Prizori posle ovog nevremena su jezivi, a panika i strah zahvatili su Lijevče polje. Meštani susednih sela priskočili su u pomoć kako bi ublažili štetu i obezbedili smeštaj unesrećenim ljudima. Uništene su kuće i pomoćni objekti, pokidani električni stubovi i vodovi, počupana stabla, izvaljena stolarija…

Božica i Đorđe Pavlica te Borka Ranisavić kažu da je pijavica došla iznenada rušeći sve pred sobom. –Crepovi su leteli kao kiša, komšijin krov pao je na našu garažu, stablo trešnje stare pola veka je iščupano i bačeno na automobil u drugom sokaku – pričaju ovi sagovornici.

Najviše su oštećene kuće nekoliko braće i rođaka Markovića poreklom iz Bugojna i Donjeg Vakufa. Oni su se ovde nedavno skućili a sada moraju sve od početka.

-Sve smo stekli radeći na dnevnicama u Lijevče polju. Sada je to nestalo za nekoliko minuta. Još ne mogu verovati, sve mislim da sanjam a niko neće da me probudi – veli Grozda Marković.

Ratku Serdaru (70) je uništeno celo imanje, kuća, staja, pomoćni objekti, radionice sa okućnicom, voćnjakom, žitom. U suzama, dok komšije pokušavaju da raskrče dvorište, priča kako je pomislio da je nastupilo smaknuće sveta.

-Začuo se huk, kako kombaj u vršaju. Istrčao sam vani i pao pokošen vetrom. Staro stablo u dvorištu je uhvatio kovitlac, ičupao i odneo na nebo. Zajaukao sam misleći gde mi je supruga, da li je živa. Srećom, spasila se ali sada neznam gde ću i šta ću posle ovoga zla – ispričao nam je Serdar. Ratkov brat Tomo moli za pomoć jer, kaže, ova sirotinja ne može sama popraviti uništeno. Svedočenja ostalih su slična, sa mnogo traume, slikovita ali bolna.

-Letele su table preko polja, najloni, drveni rogovi sa kuća, pucala stakla. Sve se mešalo sa vriskom ljudi i rikom stoke, lavežom pasa, kokodakanjem kokošiju – vele Milenko Pavlović, Mile, Ilija i Cvijeta Marković. Mladen Samardžić (18) pokazuje bratov automobil u kukuruzištu i ostatke poharane garaže u kojoj je bio parkiran.