Naslovna Info Kase pune samo prodaja hrane i lijekova

Kase pune samo prodaja hrane i lijekova

BANjALUKA – Pojava virusa korona u Srpskoj umanjila je promet preko fiskalnih kasa u maloprodaji za oko trećinu, a kase puni uglavnom prodaja hrane i lijekova.

Prema podacima Poreske uprave RS, promet u maloprodaji 21. februara ove godine iznosio je 20,58 miliona maraka. Podaci pokazuju da je 27. marta za vrijeme mjere ograničenog kretanja i zabrane rada pojedinim subjektima promet preko fiskalnih kasa u maloprodaji iznosio 12,09 miliona KM.

Iako je iznos manji, ekonomisti ističu da je očigledno da u danima kada je zbog situacije izazvane virusom korona ograničeno kretanje, te dozvoljen rad isključivo određenim subjektima, dvije trećine prometa nastaju upravo u tim radnjama.

Ekonomista Goran Radivojac kaže za “Glas Srpske” da podaci pokazuju da smo usljed novonastale situacije uskraćeni za trećinu prometa koji nastaje u frizerskim salonima, prodavnicama odjeće i obuće i drugim objektima gdje se evidentira promet preko fiskalnih kasa.

– Osjeti se da ne rade uslužne djelatnosti i nameće se pitanje u kom roku bi njima trebalo dozvoliti da počnu sa radom uz poštovanje mjera socijalnog distanciranja, jer očigledno je da će nam na kraju godine nedostajati taj dio PDV-a – rekao je Radivojac.

Dodao je da ne treba zaboraviti ni činjenicu da je gorivo značajno pojeftinilo.

– Kretanje stanovnika je ograničeno, pa samim tim i potrošnja goriva je manja. Osim toga, gorivo je pojeftinilo skoro za trećinu, a dobar dio PDV-a ide na gorivo. Zbog pojave i širenja virusa korona, ali i berzanskoj cijeni nafte koja je na minimumu koji je gotovo nevjerovatan, možemo reći da trpi naš promet, odnosno budžet – pojasnio je Radivojac. 

Izvršna direktorica Udruženja potrošača “Don” iz Prijedora Murisa Marić kaže za “Glas Srpske” da su potrošači postali mnogo odgovorniji i da nema više nasumične kupovine svega i svačega, već pazare isključivo samo ono što im je neophodno.

– Rijetko koga možete sresti ispred marketa bez spiska. Svi sada kupujemo planski, jer strahujemo da li ćemo idući mjesec dobiti plate i penzije. Ova situacija, koliko god bila teška, natjerala nas je da postanemo odgovorniji, prije svega prema sebi – rekla je Marićeva.