Naslovna Info Gradiška KAMIONI BLOKIRALI GRAD: Gradiški volonteri vozačima dijele sendviče i vodu (FOTO)

KAMIONI BLOKIRALI GRAD: Gradiški volonteri vozačima dijele sendviče i vodu (FOTO)

GRADIŠKA – Svi putevi i ulice u užem centru grada koje vode prema graničnom prelazu Gradiška već danima su blokirani kamionima, većinom iz Republike Srpske i Federacije BiH koji čekaju da pređu u Hrvatsku.

Kamiondžije, za portal kažu da ovakvu gužvu prije nisu vidjeli, da čekaju i po tri dana na prelaz granice, ali su strpljivi i svjesni situacije u zemlji i svijetu.

Sve je uzrokovano širenjem korona virusa, zbog čega je otežan prelaz preko granice u oba smjera.

Danas, u akciju pomoći, uključili su se i volonteri Crvenog krsta Gradiška, koji su uprkos hladnoći i snijegu dijelili sendviče i vodu iscrpljenim vozačima.

– Nije nam teško, i ovom akcijom želimo da pošaljemo poruku da ni profesionalni vozači nisu zaboravljeni – kažu gradiški volonteri.

Sekretar Crvenog krsta Borko Dević kazao je da nekoliko njihovih volontera satima ide duž kolone da bi što više vozača dobilo hranu.

– Nisu oni gladni, svi su se uglavnom snabdjeli prije polaska na put jer znaju šta ih čeka i gdje idu…ali htjeli smo ovom akcijom koju ćemo nastaviti i sutra pokazati gest prema vozačima kamiona koji su naši heroji jer u izuzetno teškim okolnostima bore se da iz inostarnstva dovezu hranu za stanovništvo i sirovine za naša preduzeća – rekao je Dević.

Takođe, policija nastoji, gdje god je moguće intervenisati i regulisati saobraćaj.

Prvi čovjek grada Zoran Adžić smatra da bi kontrolni organi u Hrvatskoj trebalo da iznađu mjere kako bi se ubrzao protok roba preko prelaza.

-Kamioni su završili proceduru na Carinskom terminalu u Čatrnji, sada čekaju na prelaz granice u Hrvatsku, kako bi mogli nastavili sa putem do željene lokacije – naglasio je Adžić.

Za teretna motorna vozila za tranzit preko Hrvatske u funkciji su granični prelazi Gradiška, Bijača i Šamac.