Naslovna Kultura Filmovi “Kamen pamti” na Alternativnoj televiziji u nedjelju u 13 časova

“Kamen pamti” na Alternativnoj televiziji u nedjelju u 13 časova

Dokumentarni film “Kamen pamti” posvećen liku i djelu Borislava Bore Nježića, mozaičaru svjetskog glasa, na ATV-u ne propustite pogledati u nedjelju od 13 časova.

Autor filma Milan Pilipović za medije kaže da je veoma srećan što je u Gradišku  u umjetničkom smislu uspio vratiti  Boru Nježića, koji je u svijetu mozaika i svijetu umjetnosti ostavio neizbrisiv trag.

On je naveo da film nije bilo teško napraviti jer je od prvih kadrova shvatio da se radi o velikom umjetniku i da o njegovoj umjetnosti svjedoče brojni prijtelji na izuzetan način.

Pilipović je naglasio da je cilj dokumentarnog filma “Kamen pamti”, da ljudima iz Lijevča i Potkozarja odnosno Gradiške prikaže o kakvoj umjetničkoj ličnosti se radi i koliko je on važan u svijetu mozaika i scenografije.

Borislav – Boro Nježić rođen je 1933. u Romanovcima kod Gradiške a umro 2016. u Beogradu. Diplomirao je na Fakultetu primjenjenih umjetnosti u Beogradu, na odsjeku monumentalnog slikarstva, 1964. godine. Iako je najpoznatiji njegov mozaički opus, Boro Nježić se uspješno bavio i slikarstvom i grafikom. Takođe, ostale su upamćene njegove scenografije za kultne televizijske serije (“Obraz uz obraz” i “Više od igre”), za više TV drama i film „Braća po materi“, kao i mnoge revijalne scenografije. Uradio je veliki broj mozaika, kao i 5 velikih mozaičkih kompozicija u javnom prostoru. Slijedeći impuls i duh svog učitelja Aleksandra Tomaševića pomjerio je granice savremenog mozaika i stvorio neka od najznačajnijih likovnih djela druge polovine XX vijeka.

Film je premijerno prikazan u septembru na ljetnoj pozornici Zavičajnog muzeja Gradiška kao završnica prvog međunarodnog simpozijuma na kojem su se okupili umjetnici iz raznih zemalja, vajari i mozaičari koji su radili svoja djela u prostoru sa ciljem da se u Gradišci napravi muzej na otvorenom. Na ATV-u ga možete premijerno pogledati u nedjelju u 13 časova.


BESPLATNO preuzmite na Google play prodavnici aplikaciju “Moja Gradiška”. Preuzmite je klikom ➡️ OVDJE.