Naslovna Specijal Kako se piloti Formule 1 snalaze u kokpitu Džejmsa Bonda (VIDEO)

Kako se piloti Formule 1 snalaze u kokpitu Džejmsa Bonda (VIDEO)

Legendarni Aston Martin DB5 ubjedljivo je najpoznatiji automobil tajnog agenta 007, koji se u posljednjih nekoliko nastavaka dugovječne filmske sage, kao i u najnovijem “No Time to Die”, ponovo našao u svojoj staroj ulozi.

Za potrebe snimanja filma korišćeno je pet automobila, posebno pripremljenih replika za snimanje akcionih scena. U njih je ugrađena i hidraulična ručna kočnica namijenjena lakšem izvođenju manevara, otkrio je Nil Lajton, koji je u produkciji filma bio zaslužan za vozila.

Te automobile su, na pozantoj trkačkoj stazi Silverstoun, isprobali piloti Sebastijan Fetel i Lens Strol, koji se uprkos velikom vozačkom iskustvu nisu baš najbolje pokazali u izvođenju filmskih akrobacija.

Aston Martin DB5 je svoju slavu stekao najviše zahvaljujući Šonu Koneriju i njegovom Džejmsu Bondu iz filma “Goldfinger”. Ostao je upamćen po mitraljezima koji “iskaču” iz farova, dimnoj zavesi koju ostavlja iza sebe, katapultirajućem sedištu i brojnim drugim gedžetima, prenosi Telegraf.

Mark Higins, jedan od kaskadera koji je učestvovao u snimanju akcionih scena u filmu “No Time to Die” je otkrio da je potjera koja u filmu traje oko 5 minuta, na lokaciji u Italiji snimana punih sedam nedjelja.