Naslovna Specijal Hrana KAKO JE ALEN DELON PROBAO GRADIŠKU PLJESKAVICU?

KAKO JE ALEN DELON PROBAO GRADIŠKU PLJESKAVICU?

GRADIŠKA – „Slikari su umjetnici na platnu, a kuvari od hrane kreiraju umjetnička djela“, ovako za portal SeeSrpska započinje razgovor Vladan Šurlan, kuvar i vlasnik restorana iz Gradiške.

Školovao se u Francuskoj i praksu stekao u najelitnijim pariškim restoranima. Čest gost restorana „Bistro Des Deux Theatres“, u kojem je radio, bio je slavni Alen Delon.

– Pamtim ga kao poprilično zahtijevnog gosta. Svakim, novim dolaskom poželio bi nesto avangardnije. Sjećaću se uvijek tog pogleda. Kasno podne, chef Paskal mi pruži blok sa narudzbom: nesto „ortodox“. Rekao je: „Ako impresioniraš ovog gosta,odmah ćes dobiti pismo preporuke sa mojim potpisom i pečatom ovog restorana gdje će ti sva vrata u Parizu biti otvorena – prepričava nam Vladan situaciju iz pariškog restorana.

Priznaje da su se sastali adrenalin, trema, ushićenje ali želja za dokazivanjem jednog mladića iz provincije koji je trebao kreirati jelo u trenutku za osobu planetarne popularnosti.

– To je bila „Gradiška pljeskavica“, moja prva izvedba tog jela….Konobar je iznio pljeskavicu, a danas pismo preporuke chefa Paskala krasi zidove mog sadašnjeg restorana kao najvrijedniji suvenir,simbolizujući nastanak moje,18 godina,duge karijere – prisjeća se Šurlan.

Vladan Šurlan

Gradiška pljeskavica“ je 300 grama čistog junećeg mesa, savršenih omjera svih sastojaka sa emulzijom cicvare i sladoleda od kajmaka, te mini trikova chefa kuhinje.

– Mene je nostalgija neprekidno „vukla“ u rodni kraj, a znao sam da uz moj poziv mogu, u jednom danu, biti na više različitih kontinenata, jer hrana je okus mnoštva svijetova na nepcu – priča Šurlan koji se vratio u rodni grad i otvorio vlastiti restoran.

Danas je kao cheff, a i njegov restoran Carpe Diem, uvršten na listu prijatelja i partnera Francuske. Svake godine je dio projekta „Dani francuske kuhinje“, koji se održava 6. aprila.