Naslovna Info Kadrovsko jačanje u Opštoj bolnici Gradiška: Specijalizacijom do novih metoda lečenja

Kadrovsko jačanje u Opštoj bolnici Gradiška: Specijalizacijom do novih metoda lečenja

GRADIŠKA – Čak 17 lekara gradiške Opšte bolnice je na specijalizaciji u zdravstvenim ustanovama u Banjaluci, Beogradu i Novom Sadu.

Među njima je najviše specijalizanata u oblastima hirurgije, radiologije, pedijatrije, intenzivne nege sa reanimacijom, akušerstva i interne medicine. Za ovaj kolektiv koji zapošljava 320 radnika, među kojima je 60 lekara te opslužuje tri opštine (Gradiška, Srbac i Kozarska Dubica) to je važan korak ka osavremenjavanju lečenja primenom novih metoda.
Vlado Marjanović, direktor Opšte bolnice u Gradiški rekao je u sredu, na tradicionalnom godišnjem referisanju da su pacijenti cele regije prepoznali ovu ustanovu kao lidera u regionu. Osim tehnološkog unapređenja, kadrovsko jačanje smatra prioritetnim.

gradiska02 sertifikat za povefenje pacijenata

-Ove godine su tri lekara završila specijalizaciju a u idućoj godini očekujemo da će nam se vratiti još nekoliko. Prosečni troškovi svake specijalizacije su 120.000 KM. To jasno govori koliko sredstava usmeravamo ka stvaranju moderne bolnice koja ne zaostaje za neuporedivo većim ustanovama ovog tipa u BiH te susednim državama – kaže Marjanović. On napominje da će, posle opremanja jedinice za lečenje moždanog udara gde su spašeni mnogi životi a bolesnici nakon oporavka vraćeni redovnim poslovima, uskoro napraviti novi iskorak. To su bezbolni porodi te dijagnostika i lečnje gušterače, zbog čega su do sada pacijente upućivali u Novi Sad, Beograd i druge centre.

-Bezbolni porodi će, pored ostalog, doprineti unapređenju politike nataliteta. Primena ostalih metoda smanjiće odliv novca izvan ove sredine a pacijentima lečenje učiniti komotnijnim i efikasnijim – naglasio je direktor Marjanović rekavši da usluge gradiške bolnice sa koja raspolaže sa 10.000 kvadrata, godišnje koristi 50.000 pacijenata. Osim tri primarne opštine, ove godine je u Gradiški lečeno 15 odsto pacijenata iz drugih sredina, Banjaluke, Prijedora, Doboja i još nekih gradova. Takvo poverenje pacijenata uticalo je da Centar za istraživanje i razvoj BiH Opštoj bolnici dodeli Certifikat za profesionalan odnos prema pacijentima. U 2016. godini gradiški medicinari staviće takođe u funkciju informacioni sistem pomoću kojeg će efikasnije raditi uz manje i jednostavnije procedure.
ATF: Bolnički čaj
Uprava Bolnice je ove godine, po tradiciji, priredila novogodišnji čaj za lekare, medicinske sestre i ostalo osoblje te goste iz lokalne zajednice i RS. Tom prilikom oni su istakli da ova ustanova predstavlja dobar primer u zdravstvu RS ali da su sredstva i dalje ograničavajući faktor razvoja.

Milan Pilipović EuroBlic