Naslovna Info Jovana Reljić iz Razboja kod Srpca smršala 79 kilograma, pa istrčala maraton

Jovana Reljić iz Razboja kod Srpca smršala 79 kilograma, pa istrčala maraton

Srbac – Gojaznost mnogima predstavlja ne samo estetski, već i ozbiljan zdravstveni problem. Pravi recept za skidanje suvišnih kilograma i promociju zdravog načina života pronašla je Jovana Reljić iz Razboja kod Srpca, koja je sa 145 smršala na 66 kilograma, a sada se sprema za takmičenje u bodibildingu.

Ova dvadesetdevetogodišnjakinja koja je na privremenom radu u Njemačkoj otišla je i korak dalje, istrčavši maraton za tri sata i 56 minuta, što joj je do prije četiri godine bilo nestvarno. Nesvakidašnji podvig je postigla dobro isplaniranim fizičkim aktivnostima i zdravim načinom ishrane, bez korišćenja preparata za mršavljenje. Sve je počelo uoči dočeka  2012. godine kada je krenula da uđe u jedan njemački butik, a prodavačica joj zabranila da uđe.

– Odmjerila me na ulazu od glave do pete i rekla da se unutra prodaje odjeća samo do konfekcijskog broja 42, a ja sam tada nosila 58. Osjetila sam kao da me pogodio metak i taj trenutak mi se zauvijek urezao u sjećanje. Međutim, to je bio okidač u glavi da je vrijeme za promjene i sada sam joj zahvalna za preokret u mom životu – kaže Jovana.

Odlučila je da pojede svoj poslednji komad torte, a zatim sjela i napravila plan do detalja. Pošto je radila u Domu zdravlja, koristila je stečeno znanje da formira zdrav način ishrane. Napravila je kombinaciju unosa proteina i ugljenih hidrata i počela piti i do četiri litre vode dnevno.

– Prije toga sam godinama bila pokusni kunić proizvoda za mršavljenje, koji su mi više odmogli u životu, jer sam znala smršati 15 a ubrzo opet dobiti 25 kilograma. Shvatila sam da ključ leži u kvalitetnom izboru namirnica i pravilnoj raspodjeli obroka, a čak sam dozvolila sebi da jednom sedmično jedem šta mi srce poželi, poput pice ili slatkiša, što nije uticalo na moju kilažu – priča Jovana.

Rezultate nije mogla postići bez fizičkih aktivnosti, poput brzog hodanja i trčanja, a zatim i fitnes treninga.

– Stavila sam fokus na kondicioni trening šest puta sedmično po jedan čas, a uporedo sam radila i sa tegovima, kako bih poboljšala muskulaturu. Nakon dva mjeseca sam smršala čak 28 kilograma. To sam proslavila tako što sam otvorila flašu šampanjca – prisjeća se Reljićeva.

Motivacija je počela da raste i nije prošlo dugo do prijave za takmičenje u trčanju, a zatim je stigao i prvi maraton. Sve više su je počeli okupirati rezultati svjetskih fitnes modela, pa je krenula njihovim stopama.

– Zaljubila sam se u mišiće i krenula sam intenzivno da vježbam u teretani. Sada me čeka takmičenje u atletskoj gimnastici na jugu Njemačke. Želja mi je da bodibilding preraste u posao kojim ću se profesionalno baviti – priča Jovana, koja radi na poslovima zdravstvenog osiguranja u blizini Štutgarta. Svima koji imaju problema sa kilažom poručuje da vjeruju u sebe, čak i onda kada ciljevi izgledaju nerealni.

Jovanin meni Preporučuje da se jede češće, ali da to budu manje porcije.

Doručak

Zobene pahuljice

voće

kriška raženog hljeba i jaja

(nekad popije čaj ili kafu)

Nakon tri sata, pojede orašaste plodove (bademi ili orasi)

Ručak

Meso i povrće

ponekad špagete ili rižu

Večera (bogata proteinima)

Komad pečenog mesa, bez dodataka

U potpunosti izbacila ugljene hidrate u noćnim satima

Glas Srpske