Naslovna Info Gradiška Josip Barišić pripitomljava mladog orla, čisti pilotsku kacigu i vjeruje da će...

Josip Barišić pripitomljava mladog orla, čisti pilotsku kacigu i vjeruje da će pronaći i avion (FOTO)

GRADIŠKA – Josip Barišić, nadaleko poznat po nadimcima Miško ili Lukin, odavno je prevazišao rodni Bok Jankovac i Gradišku. Poznat je širom države po svojim inovacijama, majstorlucima, anegdotama i dogodovštinama. Zahvaljujući dobroj saradnji sa medijima o Mišku se zna i na drugim svjetskim meridijanima.

Kada se umori u svojoj radionici, Josip Barišić, odlazi u prirodu. Dva takva odlaska posebno su ga zainteresovala. Tražeći gljive u Jelićima, na obroncima Prosare, Miško je naišao na zanimljiv prizor. Snažna oluja, prethodne noći odlomila je ogromnu granu drveta na čijem vrhu se nalazilo gnijezdo. I to ne bilo kakvo gnijezdo, već kako tvrdi Miško, orlovo gnijezdo.

„Pored stabla smo primijetili mladu pticu, najvjerovatnije orla. Zbrinuli smo ga, osušili, nahranili i sada je već navikao na nas. Posebnu brigu o njemu vodi unuka Tanja, inače zaljubljenica u životinjski svijet. Ja pticu svaki dan držim na ruci, kao nekadašnji sokolari. Važno je da smo uspostavili međusobno povjerenje, kao što političari kažu interakciju ili konekciju“, priča  u šali Josip, vjerujući da će orla navići da mu poleti i sleti na ruku.

U GRMU PORED SAVE PRONAŠAO PILOTSKU KACIGU

Drugog dana, na drugoj strani, na obali Save, pronalazeći drva za zimu Barišić je primijetio bijeli neobičan predmet. Ispostavilo se da se radi o pilotskoj kacigi. Na njoj nema oznaka vojske, niti vidljivih podataka o proizvođaču.

„Polako je čistim, konsultovaću stručnjake o kakvoj se kacigi radi. Koliko je stara, kome je pripadala, od kada je ovdje pored Save. I dalje ću pažljivo obilaziti svaki grm, ko zna možda pronađem i kakav avion, pa jednoga dana ja i moj orao poletimo“, rekao je u šali Josip Miško Barišić.

Za Barišića su vezane mnogobrojne anegdote. Poznat je kao vrsni majstor i inovator. Napravio je nekoliko raznih mašina za sušenje kukuruza, proizvodnju brašna, sječenje kolača, cjepanje drveta, mljevenje mesa, sušenje veša, depilaciju…

Osim što je bravar radi i stolarske, limarske, električarske i druge poslove. Pravi čamce, plete mreže, žardinjere za cvijeće, oštri noževe, majstor je za kulene, ribolov, ali i za lovačke priče. Miškove komšije su ubijeđene da bi bio višestruki šampion u pričanju lovačkih, šaljivih ili izmišljenih priča, poput Reala ili Barselone u fudbalu.

Takav je Josip, koji tvrdi da je osma generacija Barišića u Bok Jankovcu kod Gradiške. Ujedno i najstariji Barišić u gradu na Savi, a možda i šire. Tvrdi da je ostao vedrog duha jer je zaradio penziju radeći u jednoj fabrici isključivo sa ženama.

„Uh kad se prisjetim, bio sam kao ovaj mladi orao, poletan, brz i oštrih čula“, rekao je za MojaSrpska.info Josip Miško Barišić, majstor dvadesetak zanata.

Izvor: MojaSrpska.info / BOŠKO GRGIĆ