Naslovna Info Gradiška Jezivo u Gradišci: Zmije zimuju u kućama

Jezivo u Gradišci: Zmije zimuju u kućama

GRADIŠKA – Strah i panika širi se među stanovnicima Gradiške u Republici Srpskoj zbog najezde zmija koje se od hladnoće skrivaju u kućama, šupama, ostavama i drvarnicama. Mićo Grubor koji sa porodicom stanuje u Ulici vojvode Bojovića je u nedelju u svome dvorištu pronašao dve velike zmije. Isto iskustvo imaju i njegovi susedi te ostali stanovnici gradiških naselja. Svi su uplašeni a invazija zmija za njih je velika nepoznanica.

-Zmiju dugu više od jednog metra primetio sam ispred kućnih vrata. Pokušala je pobeći u garažu ali sam je od toga odvratio. Nisam je hteo ubiti nego pokupio i ubacio u obližnju Savu – priča Mićo koji je dan pre video još jednu zmiju.

-Ova druga se sunčala na poklopcu kontejnera za smeće. Pobegla je unutra. Ne znam šta je sa njom bilo posle ali sam, za svaki slučaj pokosio svu visoku travu u dvorištu i bašti – objasnio nam je ovaj sagovornik.  Na savskoj obali mnogi šetači su primetili zmije različitih vrsta i veličina. Iznenađeni su što ovi gmizavci odavno nisu u zemlji jer su temperature niske. Oni pričaju da se plaše za decu a svaki susret sa zmijom za njih je prilično šokantan.

-Nije tako bilo do sada. Čudim se otkud toliko zmija u gradu. Videla sam ih nekoliko na ulici, dok sam išla u prodavnicu. Zato prozore ni danju ne otvaram jer me strah od zmija. Sada zagledam i po sobama, da li se možda koja uselila unutra pa gde sam onda pristala. Odmah bih morala iseliti iz kuće – priča penzionerka Stana Vidović.Veterinari u Gradiški nemaju naročito ubedljivo objašnjenje osim što smatraju da je reka Sava veliko stanište zmija koje sada, zbog hladne vode na prečac pokušavaju pronaći toplije mesto za zimski period. Loklno stanovništvo pribegava narodnom verovanju da zmije ovim nagoveštavaju jaku zimu pa čak i elementarne nepogode kao što su poplave ili zemljotresi.

Milan Pilipović