Naslovna Info Gradiška JEDINSTVENO STANIŠTE BIJELIH RODA: Ljubomorno čuvaju najbrojniju koloniju u BiH

JEDINSTVENO STANIŠTE BIJELIH RODA: Ljubomorno čuvaju najbrojniju koloniju u BiH

GRADIŠKA – Sredinom augusta, kada se najbrojnija populacija roda u BiH koja obitava u Gradiški počne okupljatu i u velikim jatima pripremati za daleki put, među mještanima zavladaju uzbuđenje i sjeta.

Bijele rode su, svjedoče najstariji stanovnici Gradiške, oduvijek predstavljale obiležje grada na Savi sa najvećim brojem ovih ptica selica  i njihovih gnijezda. To je utvrđeno prije nekoliko godina prebrojavanjem gnijezda i ptica.

Aktivisti Udruženja građana “Most” utvrdili su da u Gradiški i okolini postoji 18 rodinih gnijezda sa stotinjak ptica. Najviše roda ima u Orahovi, Bistrici, Gašnici, Vrbaškoj, Čatrnji i drugim naseljima pored Save, ali i u gradskom centru.

– Mi volimo rode. To se prenosi generacijama. S radošću ih dočekujemo, a sa sjetom ispraćamo. Tokom proljeća i ljeta pratimo ih, pomažemo kada se povrijede, popravljamo stara i gradimo nova gnijezda, na mjestima gdje su porušena ili oštećena tokom oluja, vjetra i drugih nepogoda – ispričao nam je Rajko Plotan iz Kozinca kod Gradiške, koji je spasio mladu rodu koja nije mogla da odleti s ostalima.

Rajko Plotan

Zbog povrijeđenog krila dočekala je zimu i smrzline na zaleđenim barama i močvarama, bez hrane, a Rajko je spasao čuvajući i njegujući u svom plasteniku.

Ima još mnogo primjera o humanosti prema rodama koji se ovdje prepričavaju. Grupa električara spasla je mlade rode čiji su roditelji stradali u savskim livadama i utvajima.

– Primjetili smo da nekoliko dana rode u Vrbaškoj ne dolijeću u gnijezdo, ne hrane mladunčad koja je bila ugrožena zbog gladi i velike vrućine. Zamolili smo električare za pomoć. Oni su mlade, isrpljene rode, pomoću korpe i dizalice skinuli iz gnijezda. Ubrzo su stigli i ornitolozi iz Banjaluke uz čiju pomoć su ove mlade i iscrpljene ptice spasene u posljednji čas – kazali su nam stanovnici Vrbaške prepričavajući jedan od mnogih događaja, iskustvo s kakvim se sreću godinama.

U prvoj polovini avgusta, kada se rode okupljaju u jatima pripremajući se za daleki put, stanovnici Gradiške uvijek iznova analiziraju ovu pojavu koja se ponavlja vijekovima i prepričavaju tumačenja ornitologa. Oduvijek ih je intrigiralo dugo putovanje ovih ptica, njihova orijentacija u prirodi…

Rode spavaju u letu, kažu stručnjaci, tako što glavu polažu na krilo. Svaka roda spava 10 do 15 minuta, ali joj je i to dovoljno da povrati snagu za let.– Pojedinačno jato roda koje se sprema za spavanje odlazi u sredinu velikog jata u obliku klina da tokom leta ne bi izgubilo orijentaciju. Let  jata koje spava odvija se po sluhu, odnosno rode koje spavaju čuju kroz san krike ostalih budnih roda i tako se orijentišu. Kada ovo jato roda odspava i odmori se, ono odlazi na neko prednje mjesto u velikom klinu, često i na čelo, a na njegovo mjesto dolazi drugo jato na koje je došao red za spavanje – pojašnjavaju stručnjaci Ornitološkog udruženja „Naše ptice“ iz Sarajeva, koji su, zajedno sa kolegama iz Fonda za zaštitu životne sredine RS i Prirodnog parka „Lonjsko polje“ iz Hrvatske, bili akteri okruglog stola o rodama u Gradiški.

Oni pojašnjavaju da se rode tokom leta dugog hiljadama kilometara orjentišu pomoću Sunca, zvijezda koje okružuju Sjevernjaču i vlastitog instikta. Jesenja seoba, za razliku od proljetne, traje duže, jer ptice migriraju iz kraja u kraj u odnosu na intenzitet zahlađenja. Ova seoba traje čak od sredine avgusta, kao u našim krajevima, sve do decembra.

– Rode u jesen lete preko Gibraltara i Bosfora u Tursku, Izrael, Jordan te preko Sinajskog poluostrva do Afrike, gdje neke zimuju na području Sudana i Etiopije, a veći dio njih migraciju nastavlja do Kenije ili čak Južnoafričke Republike. Manji broj ptica migrira preko Italije i Malte do Tunisa – pojašnjavaju stručnjaci.

Mapa rodinih gnijezda

Udruženje “Most” iz Gradiške je prije nekoliko godina provelo projekat „Mapiranje gnijezda bijele rode na teritoriji Gradiške i njihova zaštita“, podržan od Fonda za zaštitu životne sredine RS.

Ciljevi projekta su, rečeno je na ovom skupu, lociranje i mapiranje gnijezda, analiza stanja gnijezda i sagledavanje uslova u kojima obitavaju bijele rode, te upoznavanje lokalnog stanovništva o važnosti očuvanja biodiverziteta.

Takođe, jedan od ciljeva je upoznavanje lokalne zajednice o ugroženosti roda, kao i važnost same vrste za ekosisteme. Izrađene su promotivne mape gnijezda bijele rode, koje su podijeljene u osnovnim školama, održavane prezentacije o rodama. U glavne razloge ugrožavanja bijele rode ubrajaju se degradacija i nestanak vlažnih livada i močvara kao izvora ishrane, rušenje gnijezda, trovanje pesticidima, uginuća na električnim stubovima, izostanak tradicionalne gradnje, jer savremeni ravni krovovi ne privlače rode…

Pokrenuta je inicijativa da se uspostavi evropsko selo roda na teritoriji Gradiške.