Naslovna Info Jedinstveni FESTIVAL SPORTA u Gradiški: Sugrađanima pokazali pehare i diplome, prisjetili se...

Jedinstveni FESTIVAL SPORTA u Gradiški: Sugrađanima pokazali pehare i diplome, prisjetili se sportskih legendi (FOTO)
Istorija organizovanog bavljenja

GRADIŠKA – Istorija organizovanog bavljenja sportom u Gradiški, duža od jednog vijeka, prikazana na izložbi, zajedno s peharima, diplomama i drugim priznanjima, učinili su prvi Festival gradiškog sporta jedinstvenim i posebnim.

Ova ideja potekla je od Košarkaškog kluba Lider, a mi smo je zajedno sa drugim sportskim kolektivima i javnim ustanovama, svakako uz podršku gradske uprave, oplemenili i proširili, kazao je za Srpskainfo Bojan Vujinović, gradski menadžer.

Riječ je o trodnevnoj manifestaciji u sklopu “Gradiške jeseni”. Ovaj festival je potreban našem gradu, smatra Vujinović, jer Gradiška ima 80 sportskih organizacija, 3.500 sportista i gradsku upravu koja svake godine ulaze više od pola miliona maraka u promociju sporta.

Gradiška je uvek bila poznata po mladima i sportu, tvrdi profesor Hikmet Hadžialagić.

– U moje, davnašnje vrijeme bavljenja sportom, nije bilo ovakve masovnosti niti modernih sportskih borilišta, terena, opreme. Sve to bilo je skromno, ali je naša želja za sportom, za takmičenjima i pobjedama bila velika. Gradiška je tada imala manje stanovnika nego sada, ali su ipak bili zastupljeni mnogi sportovi – podsjetio je Hadžialagić.

FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

Svjedoči da se u Gradiški, prije više od pola vijeka, igrao vaterpolo, što je rijetkost na rijekama, kao što je ovdje bilo na Savi.

– Tu su se održavale utakmice u vaterpolu. Gradiška je prije 70 godina imala i kajak klub. Čamce smo pravili u domaćoj fabrici, bivšem „Radniku“. Prema tome, ovo je samo nastavak dobre strane sporta. Lijepo je da se mladost okuplja, jer to našoj sredini treba – kaže Hikmet Hadžialagić za Srpskainfo.

Njegov kolega, takođe profesor u penziji i sportski aktivista, Kasim Dubičanac pohvalio je Festival sporta i izložbu starih sportskih fotografija i rekvizita.

– Podsjećamo se ovdje prvih značajnijih sportskih dešavanja, tog poleta u slobodi, nakon Drugog svjetskog rata. Sjećam se početaka i Sportskog društva „Sava“ pod čijim okriljem su se formirali klubovi. Nismo imali objekata kao danas, ali je sport bio masovan. Igrali smo na poljanama, između nasipa, takmičili se između kvartova, bilo je mnogo djece i omladine koji su se bavili različitim sportovima, najviše fudbalom – prisjetio se profesor Dubičanac.

U Gradiški je nekada bio veoma popularan ženski rukomet, a članice Trikoa ispisale su istoriju ovog sporta, smatra Rada Nježić, bivša rukometašica koja priželjkuje da i ovaj sport obezbijedi bolje mjesto u njenom gradu.

FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

Sportski klubovi koji Gradišku sada čine liderom u regionu pohvalili su ideju o ovoj manifestaciji rekavši da je to dobra prilika za promociju sporta. Atletski klub Gradiška izložio je bogatu kolekciju pehara, medalja, diploma…

– Ovaj sport je posljednjih godina u ekspanziji. To je i kod nas podstaklo interesovanje za atletiku – kazao je Aleksandar Raca, predsjednik AK Gradiška.

Osim njega, među najuspešnijim atletičarima iz iz grada na Savi su Miloš Klindo, Dejan Jakeljić, Katarina Čubrilo, Drago Majdanac…

Ognjenka Jovičić, predsjednik i trener KK Lider, kaže da njihov klub postoji šest godina i da su postigli veliki uspjeh.

FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

– Izložili smo mnoge trofeje koji svjedoče o nama, ali i našem gradu. Okupljamo veliki broj mladih sportista koje učimo i drugim vrijednostima. Sport nas povezuje i izgrađuje zdrave ličnosti. To je za nas najvažnije – smatra Ognjenka.

Ona zagovara izradu dugoročne strategije razvoja sporta, a Festival sporta je prvi, veliki i važan korak u tom pravcu.

Planinarsko društvo šalje poruku ljubavi, druženja, važnosti prirode u očuvanju zdravlja.

– Izložili smo diplome, planinarsku opremu, literaturu o planinarenju. Ovdje smo pobudili veliko interesovanje, jer imamo više od 200 članova. Taj broj je u stalnom porastu, što nas ohrabruje – kazala je Dragana Šobot, sekretar PD Patria.

Najvećim uspjesima smatra osvajanje svjetskih vrhova. Igor Milošev je osvojio vrh Himalaja, a Đurađ Cvijić se uspeo na Mon Blan.

Škola fudbala Stars je u saradnji sa FK Kozara perjanica ovog sporta u gradu na Savi. Oni su osvojili pehare na turnirima i takmičenjima u Srbiji, Sloveniji, Austriji, Italiji.

– Nama su posebno dragi pehari sa turnira koji nose ime Vujadina Boškova i Velimira Sobolca, koji su fudbalske legende – ističe Saša Raca, trener i bivši fudbaler.

Mlade odbojkašice iz Gradiške takođe su ponosne na svoje uspjehe. Među najboljima su Anja Nežić, Teodora Vidović i Nina Pilipović. One su zadovoljne prilikom da pokažu svoja priznanja i ukažu na važnost bavljenja odbojkom.

FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

Plesačica Tamara Majstorović i teniserka Tea Kovačević kažu da je ovo za njih najljepša priredba u gradu. Time je započela tradicionalna „Gradiška jesen“ koja svake godine okuplja mnogo ljudi, a najveću radost donosi djeci.

SPORTSKI POČECI

Počeci organizovanog bavljenja sportom u Gradiški utemeljeni su 1909. godine, osnivanjem Gimnastičkog društva “Srpski soko”. Osnovni zadaci bili su podizanje nacionalne svijesti, fizičke spreme kroz vježbanje, borba protiv alkoholizma, združivanje gradske i seoske omladine. Prvi predsjednik “Srpskog sokola” bio je ljekar Jovan Malić, a prve godine je imalo 85 članova.

Izvor: Srpska info