Naslovna Info Gradiška JEDAN KANDIDAT NA 50 STANOVNIKA: Osvajanje mandata u Gradiški ravno dobitku u...

JEDAN KANDIDAT NA 50 STANOVNIKA: Osvajanje mandata u Gradiški ravno dobitku u nagradnoj igri

GRADIŠKA – Rekordnih 29 partija sa ukupno 1.000 odborničkih kandidata za Gradsku skupštinu Gradiška prijavljeno je Centralnoj izbornoj komisiji BiH.

Mjesta ima za 31 odbornika, te je za većinu kandidata, osvajanje mandata ravno dobitku u nagradnoj igri.

Međutim, to nije obeshrabrilo ambiciozne stranačke aktiviste i njihove partije da iskoriste svaku priliku, bez obzira gdje i u kakvim okolnostima, kako bi pokušali da sakupe dovoljan broj takozvanih sigurnih glasova.

Osim većih partija, koje imaju vlastitu strukturu na cijelom području Gradiške, koja prema posljednjem popisu 2013. broji oko 52.000 stanovnika, i značajnu tradiciju političkog djelovanja, ovdje su svoje kandidate za odbornike istakle sasvim nepoznate partije.

Među njima su Savez za novu politiku, Lijevo krilo, Pokret „Volimo Srpsku“, Re-Balans, Krug, Novo doba i još neke, u namjeri da osvoje barem mrvicu vlasti ili, kako tvrde politički iskusni sagovornici portala Srpskainfo, mjesta u biračkim odborima.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

Najjače političke partije, koje godinama učestvuju u vlasti na lokalnom nivou, objašnjavajući logiku prilikom sastavljanja odborničke liste. Kažu da je to kombinacija iskusnih i mladih kandidata. U SNSD, partiji s ubjedljivom većinom u sadašnjem sazivu Gradske skupštine i ključnom ulogom u gradu na Savi, otišli su korak dalje tvrdnjom da je u njihovim redovima došlo vrijeme za promjenu generacija.

– Opredjeljenje gradiškog SNSD je, podsjećamo, i 2018. godine, na parlamentarnim izborima, bilo afirmisanje mladih. To se pokazalo uspješnim, jer su tri naša kandidata izborila poslaničke mandate u NSRS (Ranka Perić Romić, Ognjen Žmirić i Denis Šulić). I sada je naša lista za odbornike u gradskoj skupštini primarno popunjena mladima, koji su uzorni i prepoznatljivi u svojim sredinama – naglasio je Zoran Adžić, predsjednik opštinskog odbora SNSD.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

Prvi na odborničkoj listi vodeće partije u Gradiški je Milenko Pavlović, sadašnji predsjednik Gradske skupštine. Osim njega, od iskusnih kadrova u skupštinskim klupama, šansu da ponovo budu birani imaju Zvjezdan Panić, Tomislav Kovačević, Novo Milanović, Bojan Vujanović, Marica Bubulj, dok ešalon mladih predvode Dušan Ristić, Aleksandra Kodić, Vanja Stojnić, Marko Šukalo, Mirko Pisarić, Boško Baškalo, Denis Šmitran…

Mirko Samardžija, predsjednik SDS, naglasivši da će nosilac liste ove stranke biti Zoran Vekić, predsjednik Mladih SDS RS, izjavio je da izborom odborničkih kandidata žele mladima pružiti priliku da oni budu nosioci društvenih promjena.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

– Naši kandidati su u prethodnom periodu, veoma teškom i turbulentnom za našu stranku, dokazali da su istinski i časni članovi SDS – naveo je Samardžija.

Na odborničkoj listi SDS, osim pomenutog Zorana Vekića, nalaze se bivši načelnik Zoran Latinović, potom kadrovi s dugodišnjim stranačkim stažom Božidar Gajić, Milutin Misimović, Vico Prolić, Srđan Vidović, Mladen Čakalj, Savo Kojić, Danica Šmitran, te mlađi koje predvode Milica Šukalo, Vanja Tomas, Sanja Lipovac, Miljan Šeatović, Goran Babić, Dragan Macura i drugi.

U PDP, jedinoj opozicionoj partiji koja je tokom četiri godine zadržala isti politički kurs i gdje niko od izabranih u Gradsku skupštinu nije promijenio stranački dres, čelna pozicija na odborničkoj listi povjerena je Radislavu Dončiću, a slijede Željka Despotović, Goran Bjelić, Branislav Mrakić, Dragana Gojković, Dragomir Radonjić…

Ujednjena Srpska, DNS, dvije socijalističke partije i DEMOS takođe imaju velike izborne ambicije. U ovim partijama su čelne pozicije na listama povjerili najiskusnijim kadrovima. U DNS to je Dane Malešević, u Ujedinjenoj Srpskoj Slavko Dunjić, Socijalističkoj partiji Srpske Snježana Gvozden, DEMOSU Vladimir Janković, a Socijalističkoj partiji Ivica Lučka.

BORBA ZA MJESTO GRADONAČELNIKA

Osim Zorana Adžića (SNSD), kojeg će na izborima za gradonačelnika Gradiške podržati DNS, DEMOS, Ujedinjena Srpska, Socijalistička partije i SP Srpske, za istu funkciju kandidovan je Mirko Samardžija, predsjednik OO SDS. Njega će takođe podržati gradiški PDP.

Kandidaturu za gradonačelnika Gradiške CIK-u je prijavila i Stranka za BiH, ali nije objavljeno ime kandidata.

Izvor: SRPSKA INFO / Milan Pilipović