Naslovna Info Gradiška Javni oglas opštine Gradiška: Pod zakup daju 2.892 hektara zemljišta

Javni oglas opštine Gradiška: Pod zakup daju 2.892 hektara zemljišta

DCIM107MEDIADJI_0183.JPG

GRADIŠKA – Načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić raspisao je Javni oglas za davanje u zakup poljoprivrednog zemljišta u svojini Republike Srpske na području ove opštine, a riječ je o zemljištu površine 2.892 hektara.

Načelnik Odjeljenja za privredu i poljoprivredu opštine Gradiška Branko Stojnić rekao je da javni oglas raspisan na ovnovu odluke  koju je, uz saglasnost Ministarstva poljoprivrede Srpske, donijela Skupštine opštine Gradiška.

-Predviđenmo je da 1.852 hektara budu data u zakup poljoprivrednicima koji se bave stočarstvom, za povrtlarsku proizvodnju 260  hektara, za voćarsku 65, za proizvodnju ljekovitog bilja 10 hektara, a 705 hektara odnosi se na 49 poljoprivrednih proizvođača koji su ranije imali zaključene ugovore o zakupu zemljišta, a koji su reodvno izmirivali svoje obaveze – naveo je Stojnić.

On je istakao da voćari mogu d azaključe ugovor o zakupu u trajanju od 25 godina , za površinu do 10 hektara, dok za period zakupa do 12 godina stočari mogu da uzmu u zakup do 60 hektara, povrtlari do 30, a proizvođači ljekovitog bilja do 15 hektara zemljišta.

Stojnić je naglasio da je cijena zakupa prve klase poljoprivrednog zemljišta 120 KM po hektaru, druge klase 110 KM, treće 100 KM, četvrte 90 KM, pete 80 KM i šeste, sedme i osme klase 60 KM, na godišnjem nivou, i da se zakup za prvu godinu plaća prije zaključivanja ugovora.

Rok za podnošenje pisanih ponuda za davanje u zakup zemljišta je 30 dana od dana objavljivanja javnog oglasa, odnosno do 12. februara.