Naslovna Info Gradiška JALOV POČETAK IZGRADNJE OBILAZNICE U GRADIŠCI: SA GOSTIMA OTIŠLI I GRAĐEVINARI

JALOV POČETAK IZGRADNJE OBILAZNICE U GRADIŠCI: SA GOSTIMA OTIŠLI I GRAĐEVINARI

GRADIŠKA – U Čatrnji kod Gradiške, na mestu gde je pre sedam dana svečano obeležen početak izgradnje obilaznice, sada nema mehanizacije niti radnika.

Predstavnici lokalne vlasti su prošle sedmice organizovali svečanost rekavši da će građevinari udarnički završiti prvu deonicu od 1.300 metara a potom celu trasu dugu 5,5 kilometara od Gradiške do autoputa u Čatrnji.

Prve lopate šljunka i zemlje tada su zajedno sa načelnikom Zoranom Latinovićem iskopali Nedeljko Čubrilović i  Damir Hadžić, resorni ministri RS i BiH.  Istaknuto je da su sredstva od ukupno 3,8 miliona KM obezbeđenja iz državnih i republičkih izvora te stvoreni svi drugi uslovi za početak više godina zagovaranih radova.

Gradiški načelnik zajedno sa brojnim gostima naglasio je u svečarskom tonu da će “obilaznica značiti mnogo za ovu sredinu i za nesmetano odvijanje saobraćaja prema autoputu”.

-Ova obilaznica rešiće probleme na graničnom prelazu a predstavljaće i novi razvojni prsten za gradišku opštinu – istakao je načelnik Latinović obećavši da će radovi na izgradnji prve faze biti okončani u narednoj građevinskoj sezoni.

Međutim, nakon svečanosti, slikanja i zdravica, građevinske mašine se nisu dugo zadržale na gradilištu. U to smo se uverili u sredu u Čatrnji, što su “EuroBlicu” potvrdili i meštani.

-Danima tu nema nikoga. Jedino ovce pasu na tim njivama. Buldozer i kamion su odlazeći za funkcionerima posle svečanosti ostavili mnogo blata na putu – požalili su se stanovnici Čatrnje i Liopovače.

Enes Duratović, predsednik Saveta MZ Lipovača kaže da mu je u Opštini obrazloženo da zbog nepovoljnog vremena ne mogu raditi ali da će izgradnju nastaviti na drugoj lokaciji iste trase.

Nalelnik Zoran Latinović pojasnio je “EuroBlicu” da u ovom slučaju ne vidi ništa sporno te da će radovi biti nastavljeni kada to vremenski uslovi omoguće.

-Loše je vreme, teren je mokar, njive su pune vode i za sada tu nije moguće raditi. Verujem da će se za desetak dana stvoriti uslovi za nastavak radova a utvrđeni rokovi biti ispoštovani – rekao je načelnik Latinović. Međutim, još nepovoljnije vreme bilo je tokom svečanosti ali ono nije pokvarilo ceremoniju.

Nove inicijative za most na Savi

Damir Hadžić, ministar transporta i komunikacija BiH je najavio novu inicijativu prema Hrvatskoj kako bi konačno počela izgranja mosta preko Save. -Za izgradnju mosta na računu imamo 20 miliona KM, obezbijedićemo još pet miliona, što je dovoljno za naše obaveze prema tom projektu – kazao je Hadžić.