Naslovna Info Gradiška Jako nevrijeme zahvatilo Gradišku (Foto)

Jako nevrijeme zahvatilo Gradišku (Foto)

Gradiška – Olujno nevrijeme sa jakom kišom, praćeno snažnim udarima vjetra uzrokovalo je plavljenje gradskih saobraćajnica i otežan saobraćaj u Gradišci.

IMG_20160210_105328_475

Oko 8 časova grad je u kratkom vremenskom intervalu zasut pljuskom, i jakim vjetrom koji je napravio štete na drvoredima, što je izazvalo slabu vidljivost na saobraćajnicama.

Upozorenje stanovništvu zbog najave jakog vjetra i obilnijih padavina

Odsjek za poslove civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice Gradske uprave Banja Luka poziva stanovništvo na oprez zbog prognoze Republickog hidrometeorološkog zavoda, prema kojoj se, na podrucju Banje Luke ocekuju jak vjetar i obilnije kiše, koje mogu dovesti do porasta manjih vodotokova bujicnog karaktera.

Istovremeno, apeluju na sugradane da na svojim balkonima ne ostavljaju predmete koji bi mogli usljed vjetra ugroziti bezbjednost prolaznika.

Posebno se upozorava stanovništvo u naseljima uz rijecne i bujicne vodotokove na dodatni oprez i eventualno preduzimanje neophodnih preventivnih mjera na zaštiti svoje imovine. Iz Odsjeka podsjecaju gradane da, ukoliko primijete da je došlo do izlijevanja bujicnih potoka, o tome obavijeste Centar za obavještavanje putem broja telefona broj: 121.

Kako je navedeno u prognozi Republickog hidrometeorološkog zavoda – od ponedjeljka popodne ocekuje se jak jugo, a u utorak popodne, uvece i u srijedu u prvom dijelu dana jaki olujni udari vjetra. U ponedjeljak u drugom dijelu dana, i prema ponoci za Krajinu se ocekuju udari vjetra do 70 km/h. Slicno ce biti i u utorak u prvom dijelu dana, a popodne i u noci ka srijedi vjetar brzine i preko 80-90 km/h. U srijedu popodne vjetar postepeno slabi.

-Vjetar ove jacine može izazvati štetu na krovovima, da lomi grane i staro drvece, kida kablove i dalekovode – navode iz Republickog hidrometeorološkog zavoda.

Kada je rijec o padavinama, kako je navedeno u prognozi – najviše ih se ocekuje od jugozapada do juga, mjestimicno obilniji pljuskovi u ponedjeljak i utorak, a u srijedu od ranog jutra do popodneva najviše, kada ce pasti i preko 60  litara po metru kvadratnom. Zavod ce pratiti stanje, i po potrebi, izdati upozorenje.

Agencije