Naslovna Info Gradiška Izložba rukotvorina na otvorenom u Gradiški: Majstorije invalida i Rade Majstorca

Izložba rukotvorina na otvorenom u Gradiški: Majstorije invalida i Rade Majstorca

GRADIŠKA – Na polici ispred Pošte u Gradiški, drvene majstorije invalida iz ovog i susednih gradova privlače prolaznike. Oni zastaju, razgledaju ikone, slavske flaše, buklije i druge radove. Kupovinom istovremeno daju prilog za ove ljude, pune života i želje za dokazivanjem.

Na štandu smo upoznali i Radu Majstorca iz okoline Gradiške koji  izrađuje lovačke motive u drvetu. Najviše je preokupiran životom divljači, zato što voli prirodu i životinje.

– Radim to petnaestak godina i uživam u pirografiji. To je korištenje vatre, užarenih iglica u oblikovanju figura, motiva i predela u drvetu – priča Majstorac.

Njegovi radovi dospeli su na sve strane sveta. Izlaže na lovačkim i ribolovačkim sajmovima, pokazuje svoju veštinu putem medija…

– To radim u dokolici, nakon različitih poslova u seoskom domaćinsku, kada poželim da se relaksiram. Najveća nagrada mi je pohvala komšija i prijatelja – objašnjava Majstorac.

Zoran Đorđić prodaje suvenire na ovom štandu koji je svojevrsna izložba na otvorenom u centru Gradiške. Izrađuju ih invalidi iz više gradova Republike Srpske okupljeni u humanitarnom Udruženju „Partner“ u Banjaluci, čiji je i Zoran član.

– Međusobno smo veoma solidarni, moje kolege sa umetničkom linijom to izrađuju a ja prodajem. Svako od nas radi ono što zna i ume.

Sve ovo su ručni radovi osoba u invalidskim kolicima koji pokazuju svoju veliku veštinu. Izrađuju ikone, buklije, priveske, male škrinje… – ispričao nam je Đorđić pored čijeg štanda narod zastajkuje, razgleda, raspituje se o radovima i autorima. Kada saznaju da su to ideje i rukotvorine invalida, ostaju začuđeni njihovom veštinom. Zato su ova dela  dobila najviše ocene građana.

– Svima se to dopada, čitaju poruke urezane na ovim predmetima, uzimaju ih, okreću, čude se dobroj izradi. Oduševljeni su a meni je tada još veće zadovoljstvo – priča naš sagovornik Zoran Đorđić.

Drveno srce

Zanimljivu anegdotu prepričao nam je jedan od znatiželjnika. Namerio je, kaže, kupiti drveno srce od bukovine i pokloniti ga svojoj supruzi za rođendan.

– Nešto mi je ljuta u poslednje vreme, ne pada na moje emocije. Zato sam zaključio da ima drveno srce, niti plače a niti se smeje. Ovaj poklon je idealčan za njeno duhono stanje pa ću ga rado kupiti – kazao je naš sagovornik, potegao 20 KM i kupio poklon supruzi.

 

Milan Pilipović