Naslovna Kultura Izložbe Izložba “Manastirište u Gornjim Kijevcima”

Izložba “Manastirište u Gornjim Kijevcima”

GRADIŠKA – U Zavičajnom muzeju Gradiška sutra 18. decembra u 12 časova biće otvorena arheološka izložba „Manastirište u Gornjim Kijevcima“ autora Bojana Vujinovića.

U godini kada Srpska pravoslavna crkva obilježava osam vijekova svoje samostalnosti sjećajući se prvog srpskog arhiepiskopa i prosvetitelja Svetog Save, Zavičajni muzej u Gradišci organizuje ovu izložbu sa namjerom da prikaže srednjovjekovno pravoslavno graditeljstvo i samostalnost pravoslavne crkve na prostoru sjeverne Bosne.

Samostalnost crkve tada se prvenstveno dovodi u vezu sa kraljem Dragutinom i njegovom upravom nad Usorom i Solima, te ustoličenjem prvog pravoslavnog episkopa u Bosni po imenu Vasilije, koji se pominje 1293. godine, kao Dragutinov izaslanik u Mlecima.

Izložba ima cilj da predstavi sakralno graditeljstvo i srednjovjekovne nalaze pronađene tokom istraživanja arheološkog lokaliteta Manastirište u Gornjim Kijevcima (2004 – 2011. godine), te uticaj Dragutinove Usore prema Donjim Krajima, gdje je bio smješten manastir u kome je pronađen najzapadniji ćirilični natpis iz 1301. godine.

Više o samoj izložbi i Manastirištu u Gornjim Kijevcima možete poslušati sutra u jutarnjem programu Radio Gradiške, u rubrici Čas za vas, od 8 časova i 10 minuta. O izložbi će govoriti autor Bojan Vujinović.