Naslovna Kultura Izložbe Izložba fotografija Ranka Smiljanića u Zavičajnom muzeju u Gradišci (FOTO)

Izložba fotografija Ranka Smiljanića u Zavičajnom muzeju u Gradišci (FOTO)

GRADIŠKA – Ranko Smiljanić priredio je veoma interesantnu izložbu fotografija u galeriji Zavičajnog muzeja u Gradišci. I dok su Rankove fotografije osvjetlale obraz ovog amaterskog fotografa, njihovog autora korona je zakovala u Sloveniji gdje trenutno živi i radi.

Ipak, pred samo otvaranje izložbe sa Rankom smo razmijenili nekoliko rečenica. Ranko kaže da je njegova supruga Dijana „glavni krivac“ za organizovanje izložbe.

– Odabrao sam različite motive, jer su moje fotografije upravo takve. To su fotografije koje su nastajale desetak godina unazad prilikom šetnji, vožnji bicklom, na putovanjima. Vjerujem da je  sedamdeset mojih radova zadovoljilo interesovanje posjetilaca – poručio je Ranko Smiljanić iz Kranja.

Fotografisanje je Rankov hobi kojim se bavi od 2010.godine. Ovo mu nije prvo predstavljanje u Gradišci. Prije sedam godina učestvovao je u zajedničkoj izložbi sa  gradiškim fotoamaterima.

Direktor Zavičajnog muzeja Gradiška Bojan Vujčić kaže da su Rankove fotografije veoma kvalitetne i zanimljive.

– Ranko Smiljanić je u svijetu amaterske fotografije veoma cijenjen autor. Tematika ove postavke je zaista raznovrsna. Čini mi se da je u prvom planu autorov entuzijazam i ljubav prema ovoj vrsti umjetnosti – rekao je Vujčić.

Ranko Smiljanić kaže da ga je ovoj umjetnosti privukla mogućnost da zarobi trenutak u vremenu i da taj trenutak ostane vječno na fotografiji.

– Moje fotografije obično nastanu kada posmatram neke detalje oko sebe koji bi se mogli uklopiti u taj format, a da budu prijatni za oko. Ako se poštuju neka pravila u fotografiji, onda se može postići i takav efekat. Ta pravila su dobro svjetlo, prava perspektiva, dobro kadriranje i ako se pogodi pravi momenat, može se dobiti efektna fotografija – pojasnio je svoje stvaranje Ranko Smiljanić.

Izložba fotografija Ranka Smiljanića otvorena je u narednih mjesec dana, a autor je poručio da će čim preboli koronu doći u galeriju Zavičajnog muzeja u Gradišci da se zahvali prijateljima i razgleda vlastitu izložbu.

Autor: B. Grgić, M.V.