Naslovna Info IZLEČENJE SIDE: HIV obrisan iz ljudske ćelije

IZLEČENJE SIDE: HIV obrisan iz ljudske ćelije

Istraživači sa američkog univerziteta pomoću nukleaze i gRNK uspeli da uklone HIV-1. Ovo je važan korak ka uspešnoj borbi protiv AIDS.

FILADELFIJA – Naučnici su uspeli da virus humane imunodeficijencije (HIV) izvuku iz ljudske ćelije, što je veliki korak u borbi protiv side.

Kada HIV pokori ljudsku ćeliju, on u njoj ostaje zauvek. Zbog toga osobe zaražene ovim virusom moraju da se leče celog života. Sada su, prvi put, naučnici pronašli način da HIV jednostavno uklone iz ćelije.

Uzbudljivo

– Ovo je jedan važan korak na putu ka leku za sidu. Otkriće je uzbudljivo, ali još se neće naći u klinikama. Ovo je samo dokaz da se krećemo u pravom smeru – kaže Kamel Kalili, profesor sa Odeljenja za neuronauke Univerzitetske škole medicine Templ.

Uspešno eliminisanje latentnog HIV-1 virusa iz ljudske ćelije, dodaje on, moglo bi da bude značajno i za druge slične infekcije.

sida-izlecenje-naucnici-hiv-brisanje-1406152770-539867

U studiji objavljenoj u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences doktor Kalili i njegove kolege detaljno su opisali kako su stvorili molekularno oružje za brisanje HIV-1- proviralni DNK. Kada se koristi kombinacija nukleaze, enzima koji razlaže DNK, i lanca RNK nazvanog RNK vodič (gRNK), ona trga viralni genom i uklanja DNK HIV-1. Posle toga, mašinerija za oporavak gena se pokreće i dobija se ćelija bez virusa.

Vakcina

– Kako imunološki sistem ne može da izbaci HIV-1, neophodno je izbaciti virus da bi se izlečila bolest – objasnio je dr Kalili.

Ovi molekularni alati daju nadu da će biti moguće napraviti vakcinu koja bi, kombinacijom nukleaza-RNK, mogla da uništi infekciju organizma.

Iako je antiretroviralna terapija kojom je donekle moguće kontrolisati HIV-1 u upotrebi već 15 godina, dešavalo se da virus ipak „podivlja“, a tada ga je nemoguće sprečiti.

U laboratoriji dr Kalilija napravljeno je mnogo kombinacija nukleotida, enzima i RNK.
– Radimo na velikom broju strategija kako bismo ovu kombinaciju mogli da pošaljemo na klinička ispitivanja. Želimo da uništimo svaku kopiju HIV-1 iz pacijenata. To bi dovelo do izlečenja side, a siguran sam da je ova tehnologija to što će nam omogućiti pobedu u ovoj borbi.

kamel-khallili-1406152770-539865

ČINJENICE O HIV

– Virus humane imunodeficijencije je virus iz grupe retrovirusa, koji svojim delovanjem izaziva sidu
– Ovaj virus je uzročnik opadanja sposobnosti imunološkog sistema organizma
– HIV najčešće napada veoma bitne delove imunološkog sistema – CD4+ T limfocite
– CD4+ T limfociti su glavni pokretači odbrambenog sistema i kada je proizvodnja ovih ćelija ravna nuli, imunološki sistem skoro da i ne funkcioniše
– HIV takođe direktno napada organe kao što su bubrezi, srce i mozak, što dovodi do prekida rada bubrega, kardiomipatije i encefalopatije
– Pet telesnih tečnosti sadrži dovoljnu koncentraciju virusa za moguću infekciju ljudi – krv, sperma, predejakularna tečnost, vaginalni sekret i majčino mleko
– Utvrđeno je postojanje dva tipa virusa – HIV-1 i HIV-2
– HIV-1 je opasniji i ima veći stepen zaraze
– HIV-2 je lokalizovan na delove zapadne Afrike

 

www.kurir-info.rs