Naslovna Info Republika Srpska-FBiH Izbrojati mudžahedine, a ne ruske umjetnike

Izbrojati mudžahedine, a ne ruske umjetnike

Banjaluka – Oni koji upućuju zlurade komentare o boravku ruskih umjetnika u Banjaluci treba prvo da izbroje mudžahedine iz BiH koji ratuju po svijetu i one koji nekontrolisano ulaze na njenu teritoriju.

Poručio je to u petak predsjednik RS Milorad Dodik komentarišući to što su članovi ruskih kulturno-umjetničkih društava, koji su doputovali u RS kako bi nastupili na manifestaciji kojom se obilježava 100 godina od početka Prvog svjetskog rata, proglašeni ruskim specijalcima i obavještajcima koje je angažovala vlast u Banjaluci da bi izazvali nemire u izbornoj noći. Federalni mediji i pojedini portali i blogeri bliski opozicionim strankama u RS, pozivajući se “na više izvora”, objavili su u četvrtak da je na područje Srpske tajno stiglo 148 ruskih specijalaca i obavještajaca i da su smješteni u tri hotela na području Laktaša i u Centar za obuku policijskih snaga Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) RS u Palama. Ispostavilo se, međutim, da su u Laktašima smješteni članovi ruskih kulturno-umjetničkih društava koji će zajedno sa kolegama iz RS i Francuske u Banjaluci nastupiti na manifestaciji kojom se obilježava godišnjica Velikog rata.

Dodik je istakao da se i opozicija u RS uključila u prebrojavanje koliko je Rusa ušlo u Srpsku.

– Rusi su došli da podrže jedan kulturni događaj. Ključno pitanje je boravak mudžahedina u BiH, a ne da li neko ovdje dolazi da igra narodne igre – rekao je Dodik.

U Graničnoj policiji BiH su ponovili da za njih nema ništa sporno u ulasku državljana Rusije u BiH jer su ispunjavali sve potrebne uslove, nisu bili uniformisani niti su nosili vojna obilježja kao što su tvrdili pojedini mediji u svojim teorijama zavjere o specijalcima.

– Granična policija ovaj slučaj nije evidentirala kao nešto posebno u svojim izvještajima jer je na graničnom prelazu Rača, preko kojeg su došli i ovi ruski državljani, u grupama u septembru ušlo i izašlo 6.750 osoba sa ruskim državljanstvom. To za nas stoga nije bio poseban događaj jer se radilo o civilima koji ispunjavaju uslove za ulazak i boravak do 30 dana – istakla je portparol Granične policije BiH Sanela Dujković.

Rusi koji su predstavljeni kao opasni ubačeni elementi i za koje se tvrdilo da se skrivaju po laktaškim hotelima, prošetali su u četvrtak centrom Banjaluke, a posjetili su i Hram Hrista Spasitelja.

Dolazak ruskih umjetnika sprema se mjesecima, a najavljen je i polovinom prošlog mjeseca na konferenciji za novinare koju su održali predsjednik RS Milorad Dodik i premijer Željka Cvijanović nakon višednevne posjete Rusiji i sastanka sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Pomoćnik ministra za kulturu RS Irena Soldat-Vujanović predstavila je u petak program manifestacije “Obilježavanje 100 godina od početka Prvog svjetskog rata”, koju Ministarstvo prosvjete i kulture RS organizuje od 5. do 12. oktobra sa ruskom Fondacijom “Sveti Vasilije Veliki”.

Ona je naglasila da na manifestaciji učestvuje više od stotinu ruskih umjetnika u više kozačkih ansambala, te ruski posebni prvaci, pjevači i drugi umjetnici.

– Vrijeme održavanja manifestacije određeno je još u februaru kada se nije znalo da će opšti izbori biti pomjereni za drugu sedmicu oktobra i ona nema nikakve veze sa predstojećim izborima, a kamoli sa spekulacija koje su se pojavile u pojedinim medijima – istakla je Soldat-Vujanović.

Dodala je da će u okviru manifestacije osim “Donskih kozaka” nastupiti i francuski kamerni orkestar i proslavljena ruska umjetnica Kristina Aglinc koja komponuje i pjeva otadžbinske pjesme. Publika će imati priliku da vidi i izložbu čija je tematika Prvi svjetski rat, koja je rađena u Rusiji i prevedena na srpski jezik.

– Jedan od važnih događaja je “Rusko-srpski most” koji je ušao u program manifestacije – rekla je Soldat-Vujanović.

Na manifestaciji će nastupiti i domaći hor “Jedinstvo” sa repertoarom posvećenim Prvom svjetskom ratu i domaća folklorna i tamburaška društva. U sklopu manifestacije biće održan i okrugli sto o temi “Prvi svjetski rat, lekcije za Balkan i ostatak svijeta” na kojem će govoriti istoričar Konstantin Zaleski.