Naslovna Info “Ispunjavamo sve uslove kao i Trebinje” Bojić ističe da je cilj da...

“Ispunjavamo sve uslove kao i Trebinje” Bojić ističe da je cilj da Laktaši postanu manji administrativni centar

GRADIŠKA – Glavni parametri za dobijanje statusa grada za Laktaše su razvijenost privrede, procenat nezaposlenosti odnosno broj zaposlenih koji se povećao unazad nekoliko godina, i sigurno da zasluženo dobijamo status grada, rekao je načelnik Laktaša Miroslav Bojić.

On kaže da Laktaši ispunjavaju slične uslove kao Derventa ili Trebinje. Navodi da u naredna dva do tri mjeseca očekuju da će Zakon o gradu Laktaši biti dostavljen prema Narodnoj skupštini Republike Srpske.

– Najznačajniji projekat za nas je izgradnja srednjoškolskog centra: stanovnišrtvo je konstantno očekivalo da se taj centar gradi. U prošloj godini smo završili svu potrebnu dokumentaciju, idejno rješenje budućeg srednjoškolskog centra, urbanističko-tehničke uslove i trenutno smo u fazi projektovanja. Po našim procjenama završetak glavnog projekta i izdavanje građevinske dozvole će biti najkasnije u maju. Vlada Republike Srpske i srpski član Predsjedništva su nam dali podršku. Sigurno da po svim parametrima mi to zaslužujemo – rekao je Bojić gostujući u Centralnim vijestima ATV-a.

Status grada ne znači samo dobijanje statusa na papiru, kaže Bojić, to znači veći razvoj. Cilj im je da napravimo jedan manji administrativni centar, da građani i privrednici imaju sve na dohvat ruke.

– Juče smo srpskom članu Predsjedništva i članovima Vlade Republike Srpske pokazali sve parametre privrednih kretanja na području opštine Laktaši i moglo se vidjeti da smo prije desetak godine imali prihod od privrede oko milijardu i sedam miliona KM, dok je sad prihod privrede, iz 2020. godine, milijardu i 400 miliona što znači da naša privreda stalno napreduje. Međutim, punjenje budžeta opštine od prihoda od PDV-a nije pratilo razvoj privrede i to je ono što smo ukazali juče na sastanku, da se povede računa o koeficijenata PDV-a, gdje imamo pad prihoda u zadnjih desetak godina. Mi se trudimo da svakodnevno stvaramo jedan bolji privredni ambijent – rekao je Bojić.

Kaže da usmjeravaju privredna kretanja na nekoliko lokacija na području opštine. Privrednici su prepoznali da Laktaši jako brzo rješavaju administrativne prepreke i kaže da su tu među vodećim opštinama u Republici Srpskoj.