Naslovna Info Gradiška INTERVJU – ZORAN ADŽIĆ: OPŠTINA NE MOŽE POBJEĆI OD VLASTITE ODGOVORNOSTI PREMA...

INTERVJU – ZORAN ADŽIĆ: OPŠTINA NE MOŽE POBJEĆI OD VLASTITE ODGOVORNOSTI PREMA CRPNOJ STANICI “KEJ”

GRADIŠKA – Zoran Adžić, predsjednik OO SNSD-a u Gradišci i nosilac listeove partije za NS RS u Izbornoj jedinici dva je nesumnjivo najznačajnija politička ličnost u Lijevče polju, osoba koja ima veliko povjerenje predsjednika Milorada Dodika.

To je razlog za razgovor sa Adžićem koji je za Kratko vrijeme pokazao da ima jasno političku i ekonomsku viziju ovog regiona.

N.P. SNSD u Gradišci je zatražio vanrednu sjednicu Skupštine opštine zbog poplava. Šta je sužtina ovog problema?

ADŽIĆ: -Za ovaj korak opredijelili smo se zbog delikatne situacije izazvane poplavama i iznošenja u javnost neistinih informacija od strane načelnika Opštine Zorana Latinovića. To se odnosi na vlasnički dio i odgovornost po pitanju upravljanja crpnom stanicom, zbog čijeg zastoja su potopljeni podrumi u gradu. Šteta je velika a lokalna vlast je uporna u namjeri da vlastiti propust pripiše drugima odnosno vlastima RS.

N.P. Kakva su Vaša saznanja o vlasničkoj strukturi crpne stanice „Kej“?

ADŽIĆ: – zoran adzic pre oo snsd grština ne može pobjeći od vlastite odgovornosti. Gradska crpka koja prvenstveno reguliše sistem kanalizacije i fekalija je 60 odsto u opštinskom posedu a ostalo JP „Vode Srpske“. Po tome principu oni dobijaju i račune za struju. Između ova dva subjekta postoji ugovor o održavanju, gdje su osim Opštine uključena i gradiška javna preduzeća „Vodovod“ i „Kanalizacija“.

N.P. Mještani čiji podrumi su poplavljeni kivni su na lokalnu vlast zato što nisu obaviješteni o ovoj opasnosti. Kako Vi to komentarišete?

ADŽIĆ: -Problem je načelnikova izjava da lokalne vlasti nisu upućene u problem niti imaju bilo kakvih ingerencija u održavanju crpke na keju. Dokumen od 1. novembra prošle godine, kada su inspektori sačinili informaciju o stanju crpke, upozorili načelnika Latinovića da se hitno moraju preduzeti mjere ili će nastupiti teške posljedice po gradsku zonu, jasno demantuje njegove izjave.

Naravno, još je gore što stanovništvo posredstvom opštinskih službi, sistema obavještavanja i uzbunjivanja nije upozoreno da dolazi opasnost i da zašti imovinu.

N.P. Načelnik Gradiške i njegovi saradnici uporni su u namjeri da

dokažu kako je odgovornost za kvar na crpnoj stanici na vlastima

RS?

ADŽIĆ: -Upravo takvo ponašanje Opštine najviše iritira građane. Oni moraju znati istinu, neko mora biti odgovoran jer je crpka, gde je došlo do havarije u dvorištu ove vlasti i opštinske zajednice.

N.P.U Opštini Gradiška više puta su ponovili da oni uopšte nisu

znali za razmjere problema na crpnoj stanici „Kej“. Vi imate dokaz

koji to demantuje?

ADŽIĆ: -Zameramo Civilnoj zaštiti ali i opštinskoj radio stanici koja nije objektivno informisala građane, nije obavijestila da agregat nije u funkciji a za ovu medijsku kuću iz budžeta godišnje dajemo približno 150.000 KM.

N.P. Ukoliko budete izabrani za poslanika u NS RS, na koji način

ćete se boriti za interese gradiškog kraja?

ADDŽIĆ: -Sigurno ću se na republičkom nivou, u NS RS boriti za što više novca, dolazak poslovnih partnera, investitora, za projekte koji će razvijati Gradišku ali i susjedne opštine. Neophodno je nastaviti razvoj infrastrukture i podstaći privredni oporavak, posebno u oblasti malih i srednjih preduzeća. Nama trebaju nova radna mjesta a sigurno da ćemo, putem odgovorne ik korektne komunikacije sa Vladom RS, uvezujući Opštinu u Republiku, u tome uspjeti.

N.P. Ovdje je vlast SNSD-a započela mnoge kapitalne projekte koji su zaustavljeni. Da li takva sudbina može snaći i RS, ukoliko građani odluče da mijenjaju vlast kao što je bilo u Gradišci na lokalnim izborima?

ADŽIĆ: -Sadašnja vlast uopšte nema niti želi komunikaciju sa Vladom i RS-om, bez obzira što smo mi, kao opozicija u Gradiški, na tome insistirali.

N.P. Kakve kontakte imate sa načelnikom Zoranom Latinovićem, da li on ima razumijevanja za stavove opozicije u kojoj je SNSD.

ADŽIĆ: -Više puta sam lično pokušavao doći do načelnika Opštine po pitanju dovršetka kapitalnih infrastrukturnih radova u našoj sredini, prije svega sportske dvorane, agrozone i drugog, ali u tome nisam uspio. Naprosto, nisam se uspio izboriti za taj prijem i razgovor.

N.P. Koji su to problemi koji sada opterećuju građane Gradiške?

ADŽIĆ: -Mnogi problemi opterećuju naše građane. To je prije svega nedostatak posla i zaustavljanje poslovnih tokova. Nova lokalna vlast nije se snašla u svojoj ulozi jer je prije umjela samo kritikovati a kada je dobila priliku da odlučuje, ništa nije uradila. Građani vide te promašaje i sadqa sigurno neće ponoviti istu grešku, od prije dvije godine.

N.P. Kakko Vi ocjenjujete rad nove lokalne vlasti predvođene SDS-om i PDP-om. Gdje prepoznajete najveće greške?

ADŽIĆ: -Teško je ili gotovo nemoguće pronaći svijetlu tačku u njihovom radu. Obećali su promjene a narod je dobio prevare. Obeaćli su višemilionske investicije u infrastrukturi, poljoprivredi, privredi, otvaranje desetina preduzeća, inostrani kapital, hiljade radnih mijesta… Obećali su da će za građevinske poslove angažovati gradiška preduzeća, popreko gledali na radnike iz Laktaša a sada potpisuju ugovore sa građevinarima iz Mrkonjić Grada.

N.P. Prema tome, šta su grašani Gradiške dobili od sadašnje lokalne vlasti.

ADŽIĆ: -Ništa od obećanog nismo dobili jer nemaju snage niti ideja da zasvrše ono što je SNSD započeo (kanalizaciona mreža, sportska dvorana, vodovod, putevi) a pogotovo da počnu bilo šta iz temelja. Sada govore da znaju šta treba raditi na republičkom nivo a u lokalnu, gdje su dobili takvu priliku, nisu se pokazali. Naprotiv.

N.P.Na koji način su opštinske vlasti uticale na politiku privrednog razvoja?

ADŽIĆ: -Problem je što su SDS, PDP i njihovi partneri zaustavili svaki napredak jer su svemu pristupili na demagoški način. Oni se ponose da su u Agrozoni u Novoj Topoli prodali 80.000 kvadrata po jednu marku za desetak investitora. Apsurdno je da u budžetru za ovu godinu nije predviđena niti jedna marka za infrastrukturu u ovoj zoni. Ne znam kako misle razvijati privredu ako nemaju uslova niti plana da investitorima obezbijede vodu, struju, put i rugo. To je još jedna u nizu njihovih prevara.

N.P. Imate primjedbe i na socijalna davanja, posebno boračku populaciju koja je ovdje brojna?

ADŽIĆ: -Umanjene su stavke za socijalna davanja za 150.000 KM. Ta sredstva preusmjerili su u izgradnju spomenika poginulim i palim borcima. Pitam, da loi je humano odvajati od usta ove populacije ili dati za spomenik. Razumno bi bilo novac za spomenik namaknuti iz inversticionih projekata a ne uskraćivati sirotinju.

N.P.Često ističete primjedbe na zapošljavanja po stranačkoj

pripadnosti, posebno u periodu izborne kampanje?

ADŽIĆ: -Načelnik je u kampanji rekao da Opština ima viška 80 radnika. Njih 16 otpušteno je samo zato što su članovi SNSD-a. Oni su radili različite poslove, od portira do službenika. Nismo se protivili smjeni funkcionera ali smo protiv stranačke selekcije. Poslije su nove vlasti, na sumnjivim i namještenim konkursima, sa sumnjivim znanjem i neadekvatnim kvalifikacija primljeni novi službenici iz SDS-ovog te ešalona partija u njihovom savezništvu. Apsurd je zapošljavanje vozača načelnika Opštine koji je angažovan u toku bolovanja u drugom preduzeću.

N.P. Da li je, očito neuspješan model kojeg su u Gradišci promovisali SDS i njegovi koalicioni partneri dovoljno poznat građanima RS koji su sada na važnom političkom izazovu?

ADŽIĆ: -Sigurno da nije ali oni imaju priliku na Gradišci ali još nekim opštinama da se uvjere na koji način će, ukoliko tako odluče, funcionisati RS. Pogubno i sa dalekosežnim posljedicama, ko u ove tvrdnje ne vjeruje, neka dođe u Gradišku i razgovara sa građanima.

N.P.Često ističete primjedbe na zapošljavanja po stranačkoj pripadnosti, posebno u periodu izborne kampanje.

ADŽIĆ: -Načelnik je u kampanji rekao da Opština ima viška 80 radnika. Njih 16 otpušteno je samo zato što su članovi SNSD-a. Oni su radili različite poslove, od portira do službenika. Nismo se protivili smjeni funkcionera ali smo protiv stranačke selekcije. Poslije su nove vlasti, na sumnjivim i namještenim konkursima, pa sumnjivim znanjem i neadekvatnim kvalifikacija primljeni novi službenici iz SDS-ovog te ešalona partija u njihovom savezništvu. Apsurd je zapošljavanje vozača načelnika Opštine koji je angažovan u toku bolovanja u drugom preduzeću.

Investicije u elektromreži

N.P.Rukovodite uspješnim preduzećem, to je RS „Elektrodistribucija“ u Gradišci. Koliko je i šta na tom planu poslednjih godina utađeno u gradiškom kraju?

ADŽIĆ: -Godišnje ovdje ulaženo tri miliona KM na redovno investiciono. Ove godine imamo kapitalno ulaganje na na turjačkom dalekovodu koji obuhvata desetak sela u Potkozarju. Krajem oktobra završićemo taj zahvat i bitno popraviti kvalitet snabdijevanja strujom. Sljedeće godine ćemo investirati ovdje 15 miliona KM u niskonaponsku mrežu i rekonstrukciju mreže visokog napona. Planiramo drvene stubove zamijeniti betonskim.