Naslovna Info Gradiška Intervju – Predsjednik OO SNSD-a Gradiška Zoran Adžić: Zajednički do boljih uslova...

Intervju – Predsjednik OO SNSD-a Gradiška Zoran Adžić: Zajednički do boljih uslova za život građana Gradiške

GRADIŠKA – Predsjednik OO SNSD-a u Gradiška Zoran Adžić rekao je da SNSD-u u Gradišci nije stalo da dođe na vlast zbog vlasti, nego im je stalo da zajedno sa pojedinim političkim opcijama i pojedincima  nastavi da gradi i razvija opštinu Gradiška.

-Cilj 17 odbornika većine koju čine deset odbornika SNSD-a, četiri samostalna odbornika i tri odbornika kluba DNS-a i NS „Radom za boljitak“ je želja da nastavimo izgradnju opštine Gradiška, da građanima zajedički stvorimo bolje uslove života – istakao je Adžić.

Adžić koji je poslanik u Narodnoj skupštini RS za kratrko vijeme pokazao je jasanu političku i ekonomsku viziju ovog regiona, a to su prepoznale političke partije koje su sklopile koalicioni sporazum sa SNSD-om, koja je najača politička partija u Gradišci.

Moja Gradiška: Kakvih su daljni koraci za preuzimanje vlasti u Gradišci, s obzirom da smijenjeni predsjednik Skupštine ne želi da napusti fotelju bez sudskog naloga?

Adžić: Bivši predsjednik neće da uvaži ni poslovnik, ni statut, ni Zakon u lokalnoj upavi i samoupravi, nego potpomognut pravnim savjetnikom traži nalog suda. Mi ćemo i dalje nastaviti da vodimo demokratsku proceduru preuzimanja vlasti, jer nee želimo ništa nasilnim putem da uradimo, već jednostavno demokratskim putem da ubjedimo da ljudi više nemaju skupštinske većine i da trebaju da prepuste vlast.

Moja Gradiška: Kolike su štete opštine zbog ove političke krize u Gradišci?

Adžić: Ekonomske štete su ogormne, jer sam sa niz građana, privrednika razgovarao. Razgovarao sam i sa gospodinom Latinovićem, i zamolio da pokušamo da odblokiramo rad skupštine, jer mnogi projekti privatnih preduzeća čeka saglasnosti lokalnog parlamenta, odnosno izmjeni regulacionih planova, na šta je on odgovorio da njemu zasjedanje skupštine ne treba narednih šest mjeseci. To je taj neozbiljni odnos prema građanima i privrednicima ove opštine.

Moja Gradiška: Ovdje je vlast SNSD-a započela mnoge kapitalne projekte koji su zaustavljeni? Kako trenutno gledate na tu situaciju?

Adćiž: Svjedoci smo da je zaista u prethodne dvije godine na prostoru opštine Gradiška zaustavljen svaki vid razvoja. Zaustavljena je izgradnja, jer nemaju strateške ni planke dokumentacija, što znači da jednostavno što se tiče razvoja i izgradnje infrastrukture u opštini Gradiška, postoji jedno plansko nedjelovanje.

Moja Gradiška: Koji je stvari razlog „pucanja“ vlasti u GRadišci?

Adžić: Ovdje je cinjenica da je do raskola u SDS-u došlo došlo zbog toga što određena grupacija i određeni dio stranačkih vođa SDS-a je bio nezadovoljan dosadašnjim nečinjenjem ništa u protekle dvije godine, odnosno ništa nisu uradili što su građanima obećali, a to je otvaranje preduzeća, zapošljavanje hiljade radnika, pokretanje projekta poput zaobilaznice, gdje sredstva od 3,8 miliona maraka leže na računu, dok projekti kanalizacije i vodovoda kasne dvije godine zbog nesposobnosti administracije da naprave projekte studije.

Moja Gradiška: Kako komentarišete da prodaju placeve u Agroindustrijskoj zoni, a da opština ništa ne ulažu?

Adžić: Problem je što SDS, PDP i njihovi partneri svaki napredak kapitalne investicija Agroindustrijske zone u Novoj Topoli jer već dvije godine iz budžeta opštine nije dobila, niti je planirana ni za 2015. ni jedna marka za izgradnju infrastrukturne u zoni. Da bi taj projekat funkcioniso, u njega se mora ulagati, nije cilj samo prodavati investitorima placeve po jednu marku, a onda ne ulagati ništa u infrastrukturu i dovesti ljude u zabludu, kad naprave svoje objekte da ne mogu normalno funkcionisati.

MojaGradiška: Šta su u proteklom periodu građani Gradiške dobili od aktuelne vlasti?

Adžić: Apsolutno ništa od obećanog nisu dobili, jer nemaju snage niti ideja da zasvrše ni ono što je SNSD započeo.

Moja Gradiška: Imate primjedbe i na socijalna davanja, posebno boračku populaciju koja je ovdje brojna?

ADŽIĆ: Umanjene su stavke za socijalna davanja za 150.000 KM. Ta sredstva preusmjerili su u izgradnju spomenika poginulim i palim borcima. Pitam, da li je humano odvajati od usta ove populacije ili dati za spomenik. Razumno bi bilo novac za spomenik namaknuti iz inversticionih projekata a ne uskraćivati sirotinju.

Moja Gradiška: Izabrani ste za poslaniku u NS RS, na koji način ćete se boriti za interese gradiške opštine?

Adžić: Sigurno ću se na republičkom nivou, u NS RS boriti za što više novca, dolazak poslovnih partnera, investitora, za projekte koji će razvijati Gradišku ali i susjedne opštine. Neophodno je nastaviti razvoj infrastrukture i podstaći privredni oporavak, posebno u oblasti malih i srednjih preduzeća. Nama trebaju nova radna mjesta a sigurno da ćemo, putem odgovorne ik korektne komunikacije sa Vladom RS, uvezujući Opštinu u Republiku, u tome uspjeti.