Naslovna Info Gradiška INSEKTI I GLODARI ŠIRE ZARAZU U GRADIŠCI: SVE VIŠE OBOLJEVA STOKA

INSEKTI I GLODARI ŠIRE ZARAZU U GRADIŠCI: SVE VIŠE OBOLJEVA STOKA

GRADIŠKA – Sskupština opštine Gradiška zatražila je od lokalnih službi da hitno preduzmu mere na otkrivanju i lečenju životinja zaraženih plavim jezikom, leptospirozom i kju groznicom.

Posebno zabrinjava podatak da je u Gradiški dijagnostikovana kju groznica i kod jedne osobe za koju je sumnja da je obolela tokom kontakta sa domaćim životinjama. Broj ovih slučajeva stalno se povećava a evidentirano je ukupno stotinjak obolelih krava, koza i ovaca, istaknuto je na nedavnom skupštinskom zasedanju u Gradiški, prilikom rasprave o epidemiološkoj situaciji.

-Ove probleme moramo hitno i efikasno rešavati jer ćemo imati veliku štetu u stočnom fondu a opasnost preti i ljudima – saglasilo se više odbornika. Njih je zabrinuo podatak da je na području gradiške opštine od leptospiroze obolelo više od 70 goveda, od plavog jezika troje a 16 od kju groznice. Veći deo obolele stoke je iz uvoza a bolest je dijagnostikovana za vreme njihovog boravka u karantinu. Veterinar i odbornik Željko Sladojević kaže da su uslovi za širenje bolesti na poplavljenim područjima veoma pogodni. Glavni prenosnici su insekti i glodari.

-Zavladala je velika opasnost po stočare ali i ljude u Lijevču i Potkozarju od leptospiroze i kju groznice dok je problem takozvanog plavog jezika već zahvatio šire područje RS. Posebno je visok procenat uginuća stoke, goveda, svinja i ovaca zbog leptospiroze koja se reflektuje pojavom krvi u mokraći i mleku – kazao je Sladojević, inače jedan od vodećih veterinarskih stručnjaka u ovom delu Republike Srpske.

-Rezervoari leptospire su u prirodi, kanalima, vodocima, seoskim gazdinstvima ali i drugim mestima koja su posle poplava postala staništa glodara – ukazuje Željko Sladojević.

U lokalnom parlamentu odbornici insistiraju na preciznijim informacijama o bolestima životinja, posebno prenosivih na ljude. Gojko Zeljković i Saša Lazić zalažu se za program mera, posebno u područjima opštine zahvaćenih poplavama tokom ove godine. Zoran Latinović, načelnik Gradiške rekao je da će opštinska uprava svakodnevno pratiti ovu situaciju te reagovati u svim sumnjivih situacijama. -Već smo ostvarili kontakte sa republičkim organizacijama, delovaćemo zajednički i efikasno kako bismo zaustavili šiurenje bolesti – kazao je načelnik Latinović.

Uvoz pod lupom

Stočari iz Gradiške kažu da treba istražiti okolnosti zaraze uvozne stoke. – Kako je moglo do toga doći, ko je odgovoran. Ili smo uvezli bolesnu stoku ili ona nije bila zdravstveno obezbeđena u karantinu – upozoravaju lijevčanski stočari.

EuroBlic