Naslovna Info Gradiška Inovatori iz Gradiške nagrađeni za hidroelektrični prekidač bojlera: Izum koji sprečava strujne...

Inovatori iz Gradiške nagrađeni za hidroelektrični prekidač bojlera: Izum koji sprečava strujne udar

GRADIŠKA – Hidroelektrični prekidač bojlera radi na principu isključivanja električne energije u bojleru prilikom puštanja tople vode u protok, čime se sprečava mogućnost strujnog udara i izbjegavaju moguće smrtne posljedice.

Izum je ovo mladih i ambicioznih inovatora, članova Udruženja “Hepob” iz Gradiške, koje je osvojilo prvo mjesto na ovogodišnjem takmičenju za najbolju tehnološku inovaciju Republike Srpske.

Takmičenje je održano prošle sedmice u Istočnom Sarajevu, a gradiški osmočlani tim bio je najbolji od ukupno 19 ekipa.

Dragan Bunjevac, član pobjedničkog tima, pojašnjava da je hidroelektrični prekidač bojlera inovacija razvijana godinu dana, te da radi na principu isključivanja struje u bojleru prilikom puštanja tople vode u protok.

“Time se sprečava mogućnost strujnog udara i izbjegavaju moguće smrtne posljedice. Vođeni primjerima iz našeg okruženja, gdje su upravo bojleri bili razlog stradanja sugrađana, došli smo na ideju za rješenje tog problema”, obrazlaže Bunjevac.

Ističe da su trenutno u pregovorima sa dvije firme radi prodaje patenta, sa ciljem da se proizvod što prije nađe na tržištu.

“Pošto zaista vjerujemo u ovaj projekat, samim tim smo vjerovali u dobar rezultat na takmičenju kao što sad vjerujemo još više u uspjeh na tržištu prilikom njegove komercijalizacije”, navodi Bunjevac.

Govoreći o izumu, Ratko Vasić, vođa inovativnog tima “Hepob”, pojašnjava da je jedinica njihovog proizvoda hidroelektrični prekidač sa vlastitom hidro i električnom instalacijom koja je prilagođena za integrisanje na već postojeću hidro i električnu instalaciju rezervoarskog bojlera za zagrijavanje vode.

“Puštanjem tople vode na slavini te usljed njenog kretanja kroz hidroinstalaciju nadražuje se senzor hidroelektričnog prekidača koji isključuje strujno kolo, a zavrtanjem tople vode na slavini strujno kolo se uključuje. Cilj je preventivna zaštita korisnika od strujnog udara, a ne posljedična, što je slučaj sa električnim osiguračima”, naglašava Vasić.

Plan gradiških inovatora je obezbijediti i podršku za pokretanje proizvodnje, što obuhvata finansije i strateške partnere, logistiku, infrastrukturu.

“Tu je i brendiranje koje je dugotrajan proces, a dugoročno planiramo zagovarati uvođenje našeg proizvoda kao obaveznog standarda protiv strujnog udara kod svih proizvođača bojlera na međunarodnom nivou”, priča Vasić.

Kaže da ljudi koji su se susreli s njihovim izumom žele ga naručiti i kupiti.

Udruženje inovatora iz Gradiške dobilo je i više nagrada na domaćim i svjetskim izložbama za izume koji imaju široku primjenu u privredi.

Nezavisne novine