Naslovna Info Inovativnim poslovnim subjektima dostupno 750.000 evra

Inovativnim poslovnim subjektima dostupno 750.000 evra

BANjALUKA – Peti javni poziv za dodjelu grant sredstava u iznosu od 750.000 evra iz Čelendž fonda za inovativne poslovne ideje otvoren je danas, a ova inicijalna sredstva namijenjena su mikro, malim i srednjim preduzećima sa područja BiH i Švedske, saopšteno je iz Razvojne agencije Republike Srpske (RARS).

Bespovratna sredstva namijenjena su i startapima sa inovativnim idejama, proizvodima ili uslugama koji mogu dovesti do smanjenja nezaposlenosti, povećanja konkurentnosti i održivog društveno-ekonomskog razvoja u BiH. 

Za potencijalne korisnike iz kategorije startapa, koji su registrovani najmanje šest mjeseci, predviđen je maksimalni iznos granta od 10.000 evra, dok oni iz kategorije mikro, malih i srednjih preduzeća, koji imaju do 250 zaposlenih i obavljaju djelatnost duže od dvije godine, mogu računati na podršku u iznosu do 30.000 evra. 

“Aplikanti moraju obezbijediti minimalno vlastito učešće od 50 odsto ukupne vrijednosti predloženog projekta, a period njegove implementacije ne može trajati duže od 12 mjeseci. Predložene aplikacije biće ocjenjivane u skladu sa kriterijumima inovativnosti, izvodljivosti i održivosti poslovne ideje, kao i društvene korisnosti”, navodi se u saopštenju. 

Aplikacije moraju biti podnesene u elektronskoj formi do 24. marta u 16.00 časova u skladu sa uputstvima iz dokumenta “Smjernice/Vodič za aplikante” koji se može preuzeti na internet sajtu www.c2c.ba

Čelendž fond je uspostavljen u okviru projekta “C2C” koji finansijski podržava Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju – Sida, a četiri godine sprovode Sarajevska regionalna razvojna agencija (SERDA) i RARS. 

U okviru prethodnih poziva za dodjelu bespovratnih sredstava iz ovog fonda prijavila su se 2.074 aplikanta. 

Do sada je ugovoreno 110 korisnika, a vrijednost dodijeljenog granta je veća od 2,5 miliona evra.