Naslovna Info Gradiška Inovativne tehnologije  kroz projekat „iNnovaNet“ povezale tri države (VIDEO)

Inovativne tehnologije  kroz projekat „iNnovaNet“ povezale tri države (VIDEO)

Grad Gradiška, zajedno sa partnerima Zenička razvojna agencija ZEDA d.o.o. (BiH), Industrijski park Nova Gradiška d.o.o. za razvoj i ulaganje (Hrvatska) i Inovaciono preduzetnički centar Tehnopolis (Crne Gore) otpočeo je implementaciju projekta u okviru „Interreg IPA Program prekogranične saradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020.“

Glavni aplikant projekta je Zenička razvojna agencija ZEDA d.o.o. Ukupna vrijednost projekta je 1,32 miliona eura, a iznos namijenjen za Gradišku je 283.532 eura.

Početna konferencija  Projekta „iNnovaNet –  inovativne tehnologije za jačanje poslovanja i poboljšanje poslovnog okruženja“ održana je u petak, 27. novembra. Riječ je o online konferenciji, koja je online povezala partnere u Gradišci, Novoj Gradišci, Zenici i Nikšiću.

Učesnici  konferencije predstavili su projekat,aktivnosti i očekivane rezultate.

Senad Pašalić, direktor Zeničke razvojne agencije ZEDA pozdravnim riječima napravio je uvod u online konfereciju, a potom su se oglasili Ivan Galić iz Nove Gradiške, Aleksandar Janičić, projekt menadžer iz Nikšića i gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić.

Zatim je projekat „iNnovaNet” predstavila projekt menadžer Aida Pašalić Uzunović, a o značaju projekta govorilo je više stručnjaka.

O značaju projekta za grad Zenicu i zeničku privredu govorile su Amra Mehmedić i Senaida Trukić, a o značaju projekta za Novu Gradišku, Nikšić i Gradišku Ivan Galić, Aleksandar Janičić, Bojana Bjelovuk i Vlado Tomić.

Projekat  je veoma zanimljiv i za akademsku zajednicu, a na tu temu je govorio Fuad Hadžikadunić, dekan Mašinskog fakulteta Univerziteta Zenica.

Početna online konferencija završila je najavom narednih aktivnosti i pozdravnim riječima.

Očekivanja od projekta u Gradišci su velika, pošto projekat „iNnovaNet“ podrazumijeva povećanje konkurentnosti i razvoj poslovnog okruženja. Potvrdio je to i gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić, slijedećim riječima.

-Namjera nam je da našu Tehničku školu opremimo da bude vodeća u regionu i da osposobljava tehničare robotike, mehatronike i CNC tehnologije. Kroz dva odvojena programa ćemo osposobiti 48 nezaposlenih lica, i to 24 mehatroničara i 24 operatera CNC tehnologije, rekao je Adžić.

Glavni aplikant projekta je Zenička razvojna agencija ZEDA, a partneri u projektu su osim Grada Gradiške Industrijski park Nova Gradiška i Inovaciono-preduzetnički centar Tehnopolis iz Crne Gore.

Ukupna vrijednost projekta je 1.320.786,21 eura,   a iznos namijenjen za Gradišku je 283.532,70  eura. Zanimljivo je da Evropska unija finasira projekat sa 85 odsto, a sa 15 procenata projekt partneri.

Trajanje projekta je dvije godine, odnosno do 14. septembra 2022. godine.

A evo šta projekat „iNnovaNet“ konkretno donosi Gradišci.

Sprovođenjem aktivnosti ovoga projekta modernizovaće se i opremiti kabinet za robotiku, CNC i mehatroniku Tehničke škole Gradiška. Planiranim edukacijama, koje će sprovoditi svi projektni partneri, dodatno će se usavršiti osoblje projektnih partnera i nastavni kadar. Oni će novostečena znanja i vještine kasnije primijenjivati u svojim lokalnim zajednicama.

Pored toga, stručni kadar kroz period od šest mjeseci, kroz dva odvojena programa, osposobiće ukupno 48 nezaposlenih lica i to 24 mehatroničara i 24 CNC operatera.

Oni će na kraju dobiti odgovarajuće sertifikate, da su prošli obuku o osposobljavanju, koji će biti evidentirani u radničke knjižice.

Projekat u Gradišci sprovodi gradsko Odjeljenje za razvoj i međunarodne projekte.

Opravdana su očekivanja da će projekat „iNnovaNet“ doprinijeti zaustavljanju tendencije odlaska mladih ljudi sa ovog područja, unaprijediti poslovno okruženje i smanjiti nezaposlenost otvaranjem novih radnih mjesta.

Puni naziv projekta je „iNnovaNet – Innovative technologies for stronger businesses and improved bussines environment” – ili u prevodu Inovativne tehnologije za jačanje poslovanja i poboljšanje poslovnog okruženja.

Opširniju izjavu gradonačelnika Adžića poslušajte u priloženom video prilogu.

Video:

Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Instagram i Youtube i preuzmite besplatnu Android aplikaciju Moja Gradiška“.