Naslovna Info Gradiška Inostrani donatori blagonakloni prema Gradiški

Inostrani donatori blagonakloni prema Gradiški

GRADIŠKA – Iz više fondova Evropske unije, tokom poslednjih nekoliko godina, Gradiška je dobila višemilionsku pomoć.

Među najznačajnijim donacijama je 1.700.000 KM od Češke razvojne agencije za izgradnju vodovoda u mjesnim zajednicama Gašnica i Orahova. Takođe su za lokalnu zajednicu važne donacije UNDP za izgradnju oborinske kanalizacije u Agro-industrijskoj zoni Nova Topola, u iznosu od milion KM, te 500.000 KM za rekonstrukciju gradskog vodotornja u Žeravici.

– Gradiška je putem KFW banke i švajcarskog Sekretarijata za ekonomski razvoj dobila grant od 14,5 miliona evra za dogradnju primarnog kanalizacionog sistema, izgradnju sekundarne kanalizacione mreže i izgradnju glavnog gradskog prečistača – naglašavaju u gradskoj upravi.

Razvojna agencija Gradiška obezbijedila je četiri projekta ukupne vrijednosti tri miliona KM, a novac je namijenjen razvoju infrastrukture, privrede, ekonomije i drugih oblasti od vitalnog značaja za ovu zajednicu.

Gradiška je nakon sticanja statusa grada napravila snažniji razvojni iskorak, jer je status, uz agilniji rad uprave, pozitivno uticao na inostrane finasijere da više ulože u ovu sredinu, konstatovano je na sjednici Gradske uprave.

– Gradiška je kod međunarodne zajednice prepoznata po dobrim idejama i stalnom težnjom za napredovanjem. Zato je ovo mjesto postalo  veliko gradilište – rekao je za Srpskainfo Zoran Adžić, gradonačelnik Gradiške.