Naslovna Info Gradiška Inicijativa iz Gradiške: Kozaračko kolo na svjetskoj listi Uneska (FOTO)

Inicijativa iz Gradiške: Kozaračko kolo na svjetskoj listi Uneska (FOTO)

GRADIŠKA – Kulturno-umjetničko društvo “Kolovit” u saradnji sa gradskom upravom Gradiška te nekoliko ustanova kulture iniciralo je nominovanje Kozaračkog kola kao nematerijalnog kulturnog naslijeđa Uneska (UNESCO), agencije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu – globalnog čuvara prošlosti od zaborava i borca za obrazovanje.

Na značaj ove aktivnosti ukazano je i na nedavnom sastanku predstavnika Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, Muzeja RS, Grada Gradiške i Javnih ustanova, partnera u ovom projektu.

Predsjednik KUD-a “Kolovit” Mirko Borjanović istakao je da su do sada, uz podršku Gradske uprave i Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske sproveli brojne aktivnosti koje prethode samoj nominaciji prema UNESKO-u.

-Kao prvu pod aktivnosti uradili smo veliki mural u gradu sa motivima gustog pletenog kozaračkog kola. Na osnovu istog smo uradili slagalicu-puzlu i bojanku za djecu – rekao je Borjanović koji je dodao da je urađena i bajka o ovom kolu, čiji je autor Dario Drinić, koja je u fazi ilustrovanja.

U Gradišci je oslikan mural Kozaračko kolo, rad Nataše Konjević, koji je izazvao veliku pažnju stanovništva i ukazao na značaj ovog kola u srpskoj kulturi, tradiciji i narodnim običajima.

-Želja nam je bila da spojimo moderno i tradicionalno i da mural zainteresuje naše građane i skrene pažnju na ono po čemu smo prepoznatljivi. Ovo je samo jedna od aktivnosti kojom ćemo promovisati Kozaračko kolo. To je za nas, za Gradišku, za Kozaru, Potkozarje i Lijevče polje, veoma važno – rekao je Bojan Vujinović, gradski menadžer, te naglasio da će to rezultirati pojavom Gradiške i njene baštine na svetskoj mapi kulture i umjetnosti.

Nominacija “gustog pletenog kozaračkog kola” prema UNESKO-u trebala bi da bude završena do marta mjeseca naredne godine.

Izvor: Srpska info, Moja Gradiška