Naslovna Info „IMALI SMO NAJVIŠE SATI RADA“: Šulić o ponašanju u parlamentu i Poslovniku

„IMALI SMO NAJVIŠE SATI RADA“: Šulić o ponašanju u parlamentu i Poslovniku

GRADIŠKA – Sama činjenica da je Narodna skupština Republike Srpske u 2019. godini imala najviše sati rada do sada pokazuje da smo posvećeni svom radu i da ovo nikako nije najgori saziv do sada.

Rekao je ovo jedan od najmlađih narodnih poslanika, Denis Šulić (SNSD), komentarišući navode da je ovo do sada najlošiji sastav Narodne skupštine, čiji rad je često kritikovan u javnosti.

– Ne bih se složio da je ovo najgori saziv do sada. Ovo je dosta podmlađen sastav, dosta je poslanika koji su mlađi i imaju možda manje političkog iskustva, pa bih  rekao da smo agilniji u ovom sazivu – rekao je Šulić za Srpskainfo.

Komentarišući godinu iza nas, smatra da oni kao mlađi poslanici treba više da poštuju Poslovnik o radu NSRS, te da slušaju savjete starijih kolega, koji mogu da im ukažu gdje griješe.

– Ali, red u NSRS zavisi i od skupštinog rukovodstva. Ono rukovodi sjednicom i ono bi trebalo da upozorava svakog od nas, bilo da je dio opozicije ili vlasti. Poslanik koji prekrši Poslovnik treba da se sankcioniše – rekao je on.Dodaje da je za nemili događaj na posljednjem zasjedanju dijelom odgovorno rukovodstvo Skupštine, ali i sami narodni poslanici.

– Mi kao narodni poslanici trebamo da se okrenemo Poslovniku, koji je dobro napisan. U poslovniku su definisane jasno sve odredbe i jasno je šta neko smije, a šta ne. Smatram da je u 2020. godini vrijeme da se Poslovnik počne primjenjivati i da mi kao narodni poslanici postanemo još proaktivniji za korist građana Republike Srpske, jer smo mi ipak birani ispred njih, da ih predstavljamo – dodao je Šulić.

Novo iskustvo

Analizirajući svoju prvu godinu u NSRS, Šulić kaže da je stekao iskustvo koje može steći samo učestvujući u radu parlamenta.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

– Smatram da sam kao narodni poslanik odgovorio na izazov, pokušao sam da budem proaktivan, da na sjednicama razgovaram o temama koje su na dnevnom redu, predlažem svoje ideje i rješenja, ali i iskoristim priliku da putem poslaničkih pitanja ukažem na probleme sa kojim se susreće moja izborna jedinica. To su Gradiška Srbac, Prnjavor i Laktaši – rekao je Šulić, dodajući kako se nada da će parlament nastaviti istim tempom i u 2020. godini.